ekint embléma

"Rengeteg munkánk lenne 2023-ban is" - az Eötvös Károly Intézet adománykérő levele

hírek 2022-11-28 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az Eötvös Károly Intézet adománykérő levele.

Kedves Barátaink és Támogatóink!

Katasztrofális állapotban van a magyar alkotmányosság, a demokrácia, a kultúra és minden, ami biztonságossá és szabaddá teszi környezetünket. Az autokratikus hatalom a járványhelyzetet és a háborút gátlástalanul kihasználva még tovább csorbította közös szabadságainkat. A baj része az is, hogy tovább gyengült azok hangja, akik ezt még szóvá tudják tenni. Az elnyomás rendszerében sokkal nehezebb forrásokat biztosítani a munkához, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerüljük a legrosszabbat: Magyarország hosszú távú beleszürkülését egy autoriter rezsim unalmába.

Itthon és külföldön is folyamatosan minimális eredménnyel pályázunk nehezített, mára tulajdonképpen reménytelen pályán: nincsenek olyan pályázatok, amelyek az Eötvös Károly Intézet (EKINT) küldetéséhez illenének, amelyeket az alkotmányosság egészének védelmére hirdetnének meg.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet nem adja fel, komolyan gondoljuk, hogy a végletekig védeni fogjuk a rendszerváltás örökségét, a szabad Magyarországot. 2022-ben az EKINT egyik legfontosabb feladatának tekintette, hogy folyamatosan nyomon kövesse és elemezze a kormány járványhelyzet és szomszédunkban dúló háború örvén és ezektől függetlenül is véghezvitt, kizárólag a hatalom további koncentrációját célzó és eredményező lépéseit.

 Állásfoglalást adtunk ki többek közt

Állásfoglalásaink a civil szférában abszolút rekordnak számító elérésekkel büszkélkedhetnek. Például egyik utóbbi állásfoglalásunkat, amely a honvédség civil lakosság elleni bevetésének lehetőségéről szól, többezer megosztással és reakcióval 115 000-nél is többen olvasták.

Idén a Corvina Könyvkiadóval együttműködve a bibói életmű társadalmi és politikai aktualitásának felmutatása céljából, sikerrel, Bibó István és a 21. század címmel tanulmánykötetet adtunk az érdeklődő közönség kezébe.

Megszerveztünk egy háromnapos, nagyszabású, Eötvös Károlyról szóló konferenciát, amely része annak a törekvésünknek, hogy Eötvös Károlyt visszahozzuk, rangját, helyét megerősítsük a magyar kulturális és politikai hagyományban.

Szűkös forrásaink ellenére ismét sikerült megszerveznünk Legyen Köztársaság! fesztiválunkat márciusban és októberben, mindkét alkalommal releváns témákban (az országgyűlési választások és az ellenzéki önkormányzatokban rejlő demokratikus potenciál), nagyszámú közönség részvételével.

Azok a források azonban, amelyek ezekhez a tevékenységeinkhez minimálisan szükségesek, elapadtak, s talán nem mindenki számára világosak a tétek. Önök azonban, akik rendszeresen olvassák elemzéseinket, részt vesznek rendezvényeinket és páran Önök közül kisebb, nagyobb összegekkel támogatják munkánkat, tudják, hogy szükség van ránk. Rengeteg munkánk lenne 2023-ban is, sok ötletünk van, mert sok bajt okoz a politikai bornírtság, a rosszindulat, a tehetségtelenség és a hatalom birtokosainak önzése.

Már nagyon kicsire húzódtunk össze, de nem akarunk gyengülni megjelenésünkben. Annak ellenére, hogy szabadságainkat mára karanténba zárták, nem akarjuk szó nélkül hagyni alkotmányos értékeink folyamatos rombolását, nem akarjuk a források hiánya miatt a tétlenséget választani, mert éppen most van igazán szükség a józan, tiszta beszédre.

Segítsen minket hozzá, hogy folyamatos maradhasson ez a munka! Tudjuk, hogy ez Önnek fontos, nekünk pedig minden segítség számít, mert közös a jogállam, az alkotmányosság és a megélhető szabadság melletti elkötelezettségünk.


Adományát, kérjük, erre a számlaszámra küldje:

Forint utaláshoz: 10918001-00000041-54080013

Euro utaláshoz: 10918001-00000041-54080037

USD utaláshoz: 10918001-00000041- 54080044

Számlatulajdonos: Eötvös Károly Közpolitikai Alapítvány

Cím: 1088 Budapest, Szentkirályi u. 11.

Bank: UniCredit Bank

SWIFT: BACXHUHB


Az EKINT támogatásához szükséges minden további információt megtalál az alábbi linken: http://ekint.org/tamogasson

 

Budapest, 2022. november 28.

 

Majtényi László

Kovács Ágnes

Lázár Domokos

Legolvasottabb bejegyzések