ekint embléma

Jelentés a kormánypártok alkotmánybíró-jelöltjeiről

elemzés 2011-06-20 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

A Jelentés célja, hogy az országgyűlési képviselők tájékozott döntést tudjanak hozni a bírójelöltekről.

A kormánypártok alkotmánybíró-jelöltjeiről Nyilvános Jelentést készített a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT). A Jelentés célja, hogy az országgyűlési képviselők tájékozott döntést tudjanak hozni azokról a bírójelöltekről, akik tizenkét évig lesznek alkotmányos jogaink védői.

„Se nem támogatunk, se nem vetünk el jelölteket, ez a képviselők feladata. A mi feladatunk, hogy rávilágítsunk arra, mit tudunk a jelöltekről és mit lenne szükséges még megtudni a megalapozott döntéshez. A Jelentés számos kérdést fogalmaz meg, amiket a jelölteknek bátran fel lehet tenni a holnapi meghallgatáson!“ – mondta Szigeti Tamás, a TASZ Politikai Szabadságjogok Programvezetője.

A két szervezet a jelöltekről ismertté vált információkat gyűjtötte össze, és ezekből próbáltak meg következtetéseket  levonni arra vonatkozóan, hogy mi várható a jövőbeli alkotmányőröktől. A bírák profilkészítése nemzetközi minták felhasználásával készült.

„Az Alkotmánybírák megválasztása nem 258 képviselő magánügye, hanem közügy. Rendkívül fontos, hogy kit választanak alkotmánybíróvá. A Jelentés reményeink szerint megalapozhatja az érdemi vitát a jelöltekről. Csak ilyen tartalmi vita után tudnak a képviselők felelősen dönteni a jelöltekről.” – mondta Vissy Beatrix az EKINT munkatársa.

A Jelentést a TASZ és az EKINT eljuttatta az Országgyűlés Alkotmányügyi Igazságügyi és Ügyrendi Bizottságában ülő képviselőkhöz, abban a reményben, hogy a holnapi nyilvános meghallgatáson érdemi kérdések és válaszok hangzanak el.

Dénes Balázs elnök
Társaság a Szabadságjogokért

Majtényi László elnök
Eötvös Károly Közpolitikai Intézet

Teljes jelentés 

Ha csak bizonyos jelöltekre vonatkozó tartalmat szeretne megnyitni, kattintson az alábbi jelöltnevekre:

Balsai István

Dienes-Oehm Egon

Pokol Béla

Szalay Péter

Szívós Mária

Kiegészítés: Dienes-Oehm Egon a törvény formai kritériumainak megfelel, mert húsz év szakmai gyakorlattal bír. Azonban helytelenül állítottuk, hogy a "kiemelkedő tudású elméleti jogász" törvényi feltételnek is megfelelne, mert a Jelölt nem rendelkezik az MTA által odaítélt  állam- és jogtudomány doktora fokozattal. A tévedésért elnézést kérünk.

Legolvasottabb bejegyzések