ekint embléma

A kormányra járványkezelése miatt omlik rá saját információs acélkupolája (vélemény)

vélemény 2021-03-12 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az Eötvös Károly Intézet véleménye a múlt hétvégére tervezett tömeges oltás körüli káosz és kormányzati kommunikációs összeomlás kapcsán.

Felhívás az olvasónak!


Egy-egy elemzésünk, állásfoglalásunk jelképes örökbefogadásával Ön is támogathatja munkánkat! Amennyiben élni kíván a lehetőséggel, az alábbi számlaszámokra utalással teheti meg:


- Forint utaláshoz: 11600006-00000000-78417407 (IBAN: HU56 1160 0006 0000 0000 7841 7407) 

- Euro utaláshoz: 11600006-00000000-78416231 (IBAN: HU89 1160 0006 0000 0000 7841 6231)

- USD utaláshoz: 11600006-00000000-78416303 (IBAN: HU85 1160 0006 0000 0000 7841 6303)


Támogatás esetén kérjük, küldjön egy üzenetet az info@ekint.org email-címre, amelyben tájékoztat minket arról, hogy név szerint is feltüntethetjük-e Önt az intézet által kiadott írás örökbefogadójaként. 


Megtisztelő támogatását nagyon köszönjük!


***

Előző bejegyzésünkben azt vizsgáltuk, milyen nehéz jogalkalmazóként hazudni. Az Eötvös Károly Intézet a járvány kezdete óta folyamatosan nyomon követi a kormányzat információs jogi és adatkezelési gyakorlatát, felhívva a figyelmet annak súlyosan jogsértő és hazug jellegére. A legalapvetőbb adatvédelmi és információs jogi követelményekkel szembemenő működés egyik kísérőtünete a mára nyilvánvaló kormányzati kommunikációs, tájékoztatási káosz. Azután, hogy az oltásra jelentkezők adatkezelését az adatkezelés céljait is eltitkolva eleve alapjogsértően a Propagandaminisztérium feladatává tették, a múlt hétvégére tervezett tömeges oltás elmaradásával kapcsolatos kormányzati kommunikáció összeomlása kapcsán érdemes tehát külön is rögzíteni: az oltási káosz – ahogyan a vírus terjedésével és kezelésével kapcsolatos mutatók, a különféle vakcinák, különösen azok kockázati tényezői körüli kormányzati ködösítés – a közérdekű adatok eltitkolásán, elferdítésén alapuló autokratikus hatalomgyakorlás következménye.

A kormányzati információs acélkupola nem pusztán a kézivezérelt közmédiát, az ország jelentős részein az egyetlen elérhető hírforrásként funkcionáló propagandaanyag-előállítókat tömörítő KESMA médiakonglumerátumot, vagy a milliárdokból futtatott kormányzati plakátkampányokat jelenti. Végső soron az állampolgárok manipulatív, szelektív tájékoztatását célzó gépezet terméke a kórházak dolgozóira, vezetőire már korábban rákényszerített hallgatási kötelezettség miatti folyamatos járványügyi adathiány, a közigazgatási szervek, közintézmények területére a belépéshez és informálódáshoz való alanyi jog gyakorlásában 2019 vége óta korlátozott ellenzéki képviselők egészségügyi intézményeket célzó ellenőrző munkájának ellehetetlenítése, a hosszú ideig titkolt megyei szintű járványügyi adatok, az alkalmazottait közérdekű adatigénylés esetén hazudozásra kérő országos tisztifőorvos félrement, nyilvánosságra került levele, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének az adatvédelem és információszabadság elemei szabályaival ellentétes lépései is. Miközben február elején a nemzetközi járványügyi adatok alapján már egyértelműen látható volt, hogy a járvány harmadik hulláma elkerülhetetlen, a kormány a nyitás kérdéséről szóló nemzeti konzultációt indított február közepén tele olyan, a „helyes választ” erősen sugalló kérdésekkel, amelyek már a konzultációs ívek hozzáférhetővé válásakor tárgytalanná váltak. A nyitásról szóló nemzeti konzultáció az „újraindítjuk a gazdaságot” propagandakampánnyal együtt a kormányzati kamu eddig is méretes szemetesében végezték – egyetlen hatásuk, hogy a vírusügyekben eddig is súlyosan alulinformált és összezavart lakosság bizonytalanságérzését tovább növelték.

Az olyan rendszerhiba, mint a mostani, sokezer embert érintő, múlt hétvégére tervezett tömeges oltás körüli káosz és kormányzati kommunikációs összeomlás a monolit, végletekig centralizált, a társadalom és a hatalom közötti információáramlás tudatos korlátozására épített hatalomgyakorlás egyenes következménye. A történet: a legfontosabb intézkedéseket általában a Facebook-on bejelentő miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában megpendítette, hogy gondok vannak az adatkezelési és adatfeldolgozási rendszerrel, ezért rövid időre leállították az oltások szervezését. Néhány óra múlva kiderült, hogy ez konkrétan azt jelenti, elmarad 74 ezer ember hétvégére tervezett, nagy hévvel beharangozott beoltása. György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője előbb álhírnek nevezte az oltások leállását az operatív törzs sajtótájékoztatóján, majd nem sokkal később bejelentette, az oltást valóban elhalasztják. Magyarországon a kormányzat képviselője által délelőtt még álhírként címkézett értesülés néhány óra leforgása alatt hivatalos kormányzati bejelentéssé vált. Az újságírók, akik kérdőre vonhatnák bármelyik illetékest az önellentmondó kormányzati beszéd és gyakorlat miatt, nem kapnak szót. Amellett, hogy az ilyen eljárás antidemokratikus (ehhez persze már mindannyian hozzászokhattunk), a járvány elleni védekezés sikerességét a bizalmatlanság növelésével ássa alá.

A válsághelyzetben még inkább a végrehajtó hatalomra utalt állampolgár joggal érezheti, hogy becsapják, hogy nem bízhat az egészségével kapcsolatos kérdésekben is ködösítő, ellentmondásokkal teli tájékoztatást közlő állami vezetőkben. Ez olyan anómiás helyzetet eredményez, amellyel épp a kormánypárt szokott egy-egy választás közeledtével riogatni, mondván, ha az ellenzék nyer, káosz és anarchia lesz úrrá az országon. A magunkról részéről veszélyesebb helyzetet elképzelni sem tudunk annál, mint hogy egy világjárvány kellős közepén a hatékony védekezéshez, az ahhoz való helyes állampolgári magatartások, viszonyulások kialakításához szükséges információkat központilag irányítva hallgatják el, ellentmondásosan közlik, az ezzel kapcsolatos gyakorlatot pedig ellenőrizhetetlenné, megkérdőjelezhetetlenné teszik. A kormányra a járványkezelés kapcsán saját információs acélkupolája omlik rá, de ennek következményeit mindannyian viseljük.


Kép: Pawel Kuczynski

Legolvasottabb bejegyzések