ekint embléma

A FINEC projektről

hírek 2013-05-01 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

FINEC: Hatékony korrupcióellenes keretrendszer fejlesztése Közép- és Kelet-Európában



Az Eötvös Károly Intézet 2013 májusa óta vesz részt a kétéves FINEC-projektben. A projekt átfogó célja a korrupció megakadályozása érdekében létrejött intézményi keretek erősítése a közép- és kelet-európai országokban, a korrupcióellenes szabályok hatékonyabb kikényszerítéséért. A projekt széleskörű megközelítést alkalmaz az ún. soft korrupciós területeken, mely kulcsszerepet játszik a kemény korrupció megelőzésében. Ez a megközelítés kutatásokból, összehasonlító elemzésekből, a jó gyakorlatokról szóló tanulmányokból, illetve az Európai Unió posztkommunista országainak sajátos helyzetére vonatkozó ajánlásokból tevődik össze. A kutatás célja az egyes országspecifikus ajánlások által felhalmozott tapasztalat és tudás áramlásának biztosítása a résztvevő európai uniós tagországok között.

A projekt négy részletes kutatást tartalmaz a kiválasztott antikorrupciós szabályok kikényszerítési mechanizmusait illetően, a politikai pártok finanszírozása (és a felügyelet hatékonysága), az összeférhetetlenség (és annak bejelentése a közhatalmat gyakorló testületek ülésein), a közérdekű bejelentések (a közérdekű bejelentők védelme) és az állami tulajdonú vállalatok közérdekű adataihoz történő hozzáférés területén. Az összehasonlító elemzés eredményeként fény derül a különböző megközelítések előnyeire és hiányosságaira, megalapozva az egyes országokra vonatkozó ajánlások tartalmát.

A projekt elején összegyűjtött és részletesen leírt európai jó gyakorlatok a kikényszerítési mechanizmusokra vonatkozó ajánlások mintájául szolgálnak. A kutatások és a jó gyakorlatokat feldolgozó tanulmányok célja továbbá egy sor általános, kifejezetten az antikorrupciós szabályozás kikényszerítésére vonatkozó ajánlás megfogalmazása a közép-kelet- európai országok számára, az ENSZ Korrupcióellenes Egyezményéhez hasonló állásfoglalások szerint. A projekt legkedvezőbb várható hatása a tapasztalat és a szakértelem megsokszorozása a korrupcióellenes küzdelem területén vezető nemzeti NGO-k együttműködése folytán, melyek mind kiterjedt tapasztalatokkal bírnak a különböző kutatási és érdek-képviseleti tevékenységekben.


A kutatás munkaanyagai a címekre kattintva letölthetők.

I. Információszabadság

FINEC - Hozzáférés a közérdekű adatokhoz a visegrádi országokban és Észtországban

FINEC - Hozzáférés a közérdekű adatokhoz az Európai Unió országaiban

FINEC - Ajánlások az információs jogok hatékonyabb kikényszerítéséhez

II. rész: Politikai pártok finanszírozása

FINEC - A politikai pártok finanszírozása a visegrádi országokban és Észtországban

FINEC - Jó gyakorlatok a politikai pártok finanszírozásában

III. rész: Összeférhetetlenség

FINEC - Az összeférhetetlenség szabályozása - V4 és Észtország

FINEC - Összeférhetetélenség - Összefoglaló

A fenti három terület tapasztalatai alapján a következő tartalommal fogalmaztunk meg ajánlásokat, a hazai helyzetre nézve:

FINEC - Nemzeti ajánlások


Az ajánlásokat is tartalmazó röplapunkat itt találja:

FINEC - Skandináv tolvajokat Magyarországnak!


Legolvasottabb bejegyzések