ekint embléma

Elérhető a strasbourgi ítélet a titkos TEK-megfigyelések ügyében

hírek 2016-12-01 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Közzétesszük az EKINT munkatársai által kezdeményezett, titkos TEK-megfigyelésekkel kapcsolatos strasbourgi ügyben hozott ítélet magyar fordítását.

Az Eötvös Károly Intézet két korábbi munkatársa, Szabó Máté és Vissy Beatrix egy mindannyiunkat érintő ügyben fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához. A Terorrelhárítási Központ (TEK) miniszteri engedély alapján folytathat titkosszolgálati megfigyeléseket, így lehallgathat telefonokat, és bekukucskálhat a hálószobákba is. A strasbourgi bíróság 2016 januárjában döntött a keresetünkről, és megállapította, hogy a TEK-et az állampolgárok titkos megfigyelésére jogosító szabály az európai polgárok magánélethez való jogát sérti.

Az EKINT a sérelmes jogi helyzet megszüntetése és a törvények megváltoztatása érdekében azóta számos esetben fordult az illetékes miniszterekhez (a nyílt levelek itt, itt, itt és itt olvashatóak), azonban azóta sem született meg a titkos megfigyeléseket az európai követelményeknek megfelelően korlátozó törvénymódosítás.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete az Igazságügyi Minisztérium fordításában magyar nyelven az alábbi linkről letölthető:

Szabó és Vissy v. Magyarország ügy - ítélet

(Kép forrása: hvg.hu)


Legolvasottabb bejegyzések