ekint embléma

Távol Európától - A kormánypárt keményhangú határozattal az EU-val szembeni ellenállásra utasítaná a miniszterelnököt (vélemény)

vélemény 2020-07-14 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az Eötvös Károly Intézet blogbejegyzése.

Felhívás az olvasónak!


Egy-egy elemzésünk, állásfoglalásunk jelképes örökbefogadásával Ön is támogathatja munkánkat! Amennyiben élni kíván a lehetőséggel, az alábbi számlaszámokra utalással teheti meg:


- Forint utaláshoz: 11600006-00000000-78417407 (IBAN: HU56 1160 0006 0000 0000 7841 7407) 

- Euro utaláshoz: 11600006-00000000-78416231 (IBAN: HU89 1160 0006 0000 0000 7841 6231)

- USD utaláshoz: 11600006-00000000-78416303 (IBAN: HU85 1160 0006 0000 0000 7841 6303)


Támogatás esetén kérjük, küldjön egy üzenetet az info@ekint.org email-címre, amelyben tájékoztat minket arról, hogy név szerint is feltüntethetjük-e Önt az intézet által kiadott írás örökbefogadójaként. 


Megtisztelő támogatását nagyon köszönjük!


***


Július 13-i blogbejegyzésünkben „a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról” folytatott nemzeti konzultációról írtunk. A friss nemzeti konzultációs kérdőív a Magyarországot eladósítani kívánó Soros Györggyel riogat, és az Európai Unió ellen hangolja a közvéleményt. A nemzeti konzultációk és a hasonló célokból működtetett Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány nevű médiamasztodon szervi korlátait mutatja, hogy miközben az idegengyűlölet felszításában tagadhatatlan sikereket értek el, az Európai Unió elleni hangulatkeltés eddig nem hozott eredményt. A manipuláció lehetőségei ezek szerint mégsem korlátlanok.


Amíg a magyar társadalom jelentős többsége az Európai Uniónak és uniós tagságunknak ma is kifejezett támogatója[1], és miközben a magyar kormány az uniós forrásokat a közvélemény feletti hegemónia megteremtésére, illetve politikai és gazdasági hatalma kiterjesztésére használja, addig anélkül, hogy e magatartás kognitív disszonanciájának láthatóan tudatában lenne, a köztereken és a kormányzati heccsajtóban, ugyancsak az európai források bőségét élvezve, folyamatosan az unió ellen kampányol[2]. Ahogy az olykor megesik, a Fidesz saját propagandájának foglya.   


Kövér László (Fidesz), Dr. Simicskó István (KDNP), Kocsis Máté (Fidesz) július 9-én benyújtott javaslata országgyűlési határozatban kívánja felszólítani a kormányt arra, hogy vétózza meg az EU hétéves költségvetését és a koronavírus utáni helyreállítási alapot mindaddig, amíg teljesíthetetlennek látszó követeléseit nem teljesítik. Ez az ultimátum, még ha tudjuk is, hogy az Európai Unió eme jogállamiság-projektje az eredeti tervekhez képest már eddig is puhult, az Unió részéről bizonyára elfogadhatatlan.

 

Kövérék követelései között az alábbiak szerepelnek:                                                                                                                        

-        a “hetes cikk” szerinti eljárásokat, azaz a jogállamiság vizsgálatát abba kell hagyni, 

-        a politikai pártok(?) és a „politikai tevékenységet végző civilnek álcázott” (magyarul: az emberi jogokat képviselő független) szervezetek uniós forrásból nem támogathatók, 

-        az EU-s források „politikai és ideológiai feltételekhez kötése” (magyarul: az Európai Unió alapértékei közé tartozó jogállamiság érvényesítéséről van szó) a magyar Országgyűlés számára elfogadhatatlan.

 

Orbán szokásos pénteki rádióinterjújában egyrészt valamivel óvatosabban beszélt, amikor arról szólt, hogy megvétózhatja ugyan a hitelfelvétellel egybekötött gazdaságélénkítő csomagot, de akkor Magyarország a többi huszonhat uniós tagállammal találná szemben magát. Ám ugyanitt, összhangban a tervezett országgyűlési határozattal, keménykedett is; kabarétréfával nyitott: „Ha összemérem a német jogállamiságot a magyarral, lehet, mi kerülünk ki győztesen” mondta. (Megjegyezzük, hogy az egyik legismertebb nemzetközi felmérés szerint a magyar jogállamiság állapota az elmúlt évben tovább romlott, így a 128 vizsgált ország rangsorában Magyarország csak a 60.; míg Németország a 6. helyet foglalja el.)[3] Majd kijelentette, hogy vagy leveszik a napirendről a jogállamiságot, vagy ha nem, „akkor nem lesz költségvetés”. Igen kemény. Márciusban a különleges jogrend bevezetéséhez, azaz a lényeget tekintve a miniszterelnök személyes felhatalmazásához „az ország 133 legbátrabb emberére(!)” volt szüksége. Most is valami hasonló történik majd. Ugye a Fidesz-KDNP-ben ülő legbátrabbak határozatilag kényszerítenék rá akaratukat Orbánra. Azaz Orbán parancsára saját emberei követelnek majd tőle valamit. Az lesz, hogy a bátrak bátrai, azaz a Fidesz-KDNP képviselői mondják a magukét, ő meg aztán jórészt nem hajtja ezt végre. Hiszen, gondoljuk mi, egyelőre nem akar kenyértörést; nem vállalja a nyílt szakítást az EU-val. Fogalmazzunk pontosan! Most még nem. De ez a játék, bármit is gondoljon Orbán, kockázatos. Az ilyen fenyegetőzések könnyen elvezethetnek a Huxithoz. Noha az Egyesült Királyságban is pusztító hatású a Brexit, ám ez a Huxit következményeihez nem is hasonlítható. A magyar gazdaságot és a mindennapi életet nem úgy rendítené meg a kilépés az Unióból, mint ahogy megrendítette az az Egyesült Királyságot. Nemhogy Kanadáig, Ausztráliáig nem ér el a hátországunk, de valójában még Orbán ázsiai diktátor haverjaiig sem. A haveri kör, az Európai Unión belüli zavarokat figyelve, elégedetten mosolyog.


A Fidesz atlantista, Európa-párti részlege eközben otthon a négy fal között … szomorúan hallgat.


Azért, ha valakit tapasztalati szinten is érdekel, mit jelentene a bécsi kiránduláshoz kiváltandó útlevél kényelmetlenségén túl, ha Hegyeshalom schengeni határ lenne, próbálja ki egyszer az ügymenetet valamelyik magyar-ukrán határátkelőn, mondjuk Záhonyban vagy Beregsuránynál!  


***


Kép forrása: index.hu


[1] Az Eurobarométer 2020. februárjában közölt jelentése szerint a magyarországi válaszadók egyre pozitívabban viszonyulnak az Európai Unióhoz: az előző évhez képest 43%-ról 53%-ra emelkedett azok száma, akiknek a fejében pozitív kép él az EU-ról. A magyarok több mint fele tehát kedvező színben látja az Uniót, ami a hatodik legjobb eredmény a 27 tagállam között, és jelentősen felülmúlja a 43%-os uniós átlagot.

[2] Ha már az EU népszerűségét nézzük, a Magyar Nemzet nemrég A számok nem hazudnak: nagyot zuhant az EU népszerűsége címmel számolt be arról, hogy Finnországban 20 százalékra nőtt az EU-szkeptikusok száma(!)

https://magyarnemzet.hu/kulfold/a-szamok-nem-hazudnak-nagyot-zuhant-az-eu-nepszerusege-8105873/ 

[3] Lásd a World Justice Project legfrissebb, 2020-as jogállamiság-indexét: https://worldjusticeproject.org/sites/default/files/documents/WJP-ROLI-2020-Online_0.pdf


***

Segítsen, hogy továbbra is kiállhassunk közös értékeinkért! Támogassa az EKINT-et! 

Az EKINT támogatásához szükséges minden információt megtalál az alábbi linken: http://ekint.org/tamogasson

Támogatását előre is nagyon köszönjük!

Legolvasottabb bejegyzések