ekint embléma

Nyilatkozat a párt- és kampányfinanszírozásról, a politikusok felelősségéről

álláspont 2007-01-30 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az Eötvös Károly Intézet közleménye a pártok kampányfinanszírozásával kapcsolatban.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet arra emlékeztet, hogy 2006-ban - amint azt a mérvadó politikai oldalak vezetői többször és ünnepélyesen bejelentették - Magyarországon megszűntek a politikai hazugságok. Ezek szerint, ha hihetünk a politikusoknak, i.sz. 2007. lesz az első teljesen hazugságmentes évünk.

A jelenlegi törvényi szabályok keretei között a pártok számára lehetetlen feladat a választási kampányokat finanszírozni, de ez, tekintve, hogy a szabályokat ők alakítják, nem mentség. A Harmadik Köztársaság általános hanyatlásának, a politikai osztállyal szembeni bizalomvesztésnek fontos eleme a párt- és kampányfinanszírozás jelenlegi rendszere, melyben a parlamenti pártok semmibe veszik az általuk alkotott és általuk szabadon bármikor megváltoztatható szabályokat.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet kutatásai bizonyították, hogy minden tíz forint kampánykiadásból kilenc forint illegális forrásból, törvénysértő módon kerül a pártok kampánykasszájába, és törvénysértő volt e pénz elköltése is. Ezek a törvénysértések több bűncselekmény tényállását is kimerítik. A jelenlegi kampány- és pártfinanszírozási szabályok az általánossá tett korrupción túl a demokrácia tartalmi sérülését is okozzák.

Az Állami Számvevőszék az eddigiek során tartalmi ellenőrzés nélkül fogadta el a pártok valótlan beszámolóit a kampányköltésről.

A nyomozó hatóságok nem nyomoztak.

A demokratikus sajtó nem tartotta, és nem tartja folyamatosan napirenden a kampánykasszák botrányát.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elkészítette a kampányfinanszírozás törvényi koncepcióját (Letölthető: http://ekint.org/dl/apartfinanszirozasalapelvei.pdf), és a kormány is benyújtotta a maga, számos ponton üdvözlendő tervezetét, amit azonban az Országgyűlés eddig elfelejtett megtárgyalni.

Az Eötvös Károly Intézet felszólítja a politikai pártokat, hogy a most elkezdődött évben alkossanak végre tisztességes (igazmondó), betartható, ellenőrizhető, szankcionálható törvényt a párt- és kampányfinanszírozásról.

Különben baj lesz.

Budapest, 2007. január 30.

Az Eötvös Károly Intézet nevében:
Majtényi László

Legolvasottabb bejegyzések