ekint embléma

Orbán Viktor visszatér, nem tanul és nem felejt

álláspont 2018-05-27 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Orbán Viktor miniszterelnök visszament abba az óvodába, ahol egy korábban tett látogatása miatt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megbírságolta.


Csütörtök délután került fel Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalára egy videó és egy képgaléria arról, hogy visszament abba az óvodába, ahol egy korábban tett látogatása miatt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megbírságolta.

Márciusban Orbán Viktor miniszterelnök és Czunyiné Bertalan Judit spontán óvodai látogatásáról állapította meg az NVB, hogy az jogsértő volt[1]. A politikusok kampánykörútjuk közben haladtak el egy óvoda mellett, ahova előzetes bejelentés nélkül bementek, köszöntötték az oda járó gyerekeket, és az udvaron közös fényképeket készítettek velük, továbbá az eseményről Orbán Viktor videót osztott meg közösségi oldalán. Az NVB szerint ezzel a köznevelési törvény pártpolitizálást tiltó rendelkezését sértették meg [Nktv. 24. § (3) bekezdés], mivel óvodai nevelési időben találkoztak gyerekekkel és erről bárki számára elérhető tett felvétel pozitív színben tüntette fel a gyerekek társaságában látható politikusokat. Ezzel a választási eljárásra vonatkozó elvek, az esélyegyenlőség [Ve. 2. § (1) bekezdés c) pont] és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás [Ve.) 2. § (1) bekezdés e) pont] elvei is sérültek.

Orbán Viktor a csütörtöki videón is utalt az NVB bírságra. Az óvoda egyik munkatársának úgy fogalmazott: a jó szándék vezetett, nem akartam magukat világhírűvé tenni, de hát így alakult. Majd a gyerekeknek adja át az ajándékba hozott labdákat. A miniszterelnököt ezek szerint nem érdekli, hogy jogszerűtlenül kampányolt gyerekekkel, hiszen őt csak a jó szándék vezérelte. Nem tudjuk eldönteni vajon a cinizmus magasiskolája ez, vagy az Orbán rendszer műkésének színtiszta megnyilvánulása az, hogy újra ellátogatott ebbe az óvodába, demonstrálva: ő a szabályok felett áll.

Orbán Viktor óvodai ajándékozása ugyanis a kampányidőszak leteltével is jogsértő, mert közoktatási intézményekben tilos a pártpolitizálás. Ez azt jelenti, hogy felügyeleti időben senki nem folytathat párthoz kötődő politikai tevékenységet. Orbán Viktor látogatása egyértelműen megszegi ezt a tilalmat. A politikai népszerűség növelésének egyik jellemző módszere az ajándékozás, a pártot vagy nézeteit népszerűsítő ajándéktárgyak vagy szóróanyagok osztogatása. Nyilvánvaló, hogy politikus, kihasználva az iskola csatornáit, személyesen médianyilvánosság mellett nem adhat ajándékokat a pedagógusoknak és a családoknak.[2] Ha a politikus szeretne kedvezni a gyerekeknek, akkor névtelen ajándék küldésével teheti meg jogszerűen.

Másrészt a pártpolitizálás tilalma azért is nagyon fontos garancia, mert a közoktatási intézménytől függő, kiszolgáltatott szülők nincsenek abban a helyzetben, hogy önként járuljanak hozzá ahhoz, hogy gyerekük politikussal találkozzon és fényképeken, videókon szerepeljen. A pártpolitika tilalma ezért nem feltételes, a közoktatási intézmények a szülők hozzájárulásával sem vonhatják be a gyerekeket pártpolitikai tevékenységbe. A legfőbb oka ennek az, hogy szinte elképzelhetetlen, hogy ehhez a szülők a politikai konformitás gyanúja nélkül érvényesen hozzájáruljanak. Bármely hozzájárulás csak akkor tekinthető érvényesnek, ha azt az érintett önként, kényszertől, befolyástól mentesen és informáltan adta meg. A közoktatásban azonban szinte lehetetlen elgondolni olyan helyzetet, amelyben a szülő valóban szabadon dönthetne gyermeke részvételéről pártpolitikával kapcsolatba hozható tevékenységben vagy rendezvényen, amikor az intézmény, illetve a pedagógus ilyen igényt vagy felkérést megfogalmaz.[3]

A törvényeket a miniszterelnöknek is be kell tartania.


Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

 



[1] 605/2018. NVB határozat - a Momentum Mozgalom, K. G. Sz. és S. J., az Együtt – a Korszakváltók Pártja, továbbá Sz. B. által benyújtott fellebbezések tárgyában