ekint embléma

A Living in Surveillance Societies (LiSS) projektről

hírek 2009-01-01 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

A Living in Surveillance Societies (LiSS) COST Action négy évéről (2009-2013)

A LiSS egy jelentős európai kutatási program volt a Surveillance Studies és a rokon diszciplínák területén, amelyet COST Action formában támogatott az Európai Bizottság, vagyis kutatást, munkabért, eszközbeszerzést, üzemeltetést nem fizetett, viszont fedezte a tématerületen dolgozók kommunikációját, szakmai találkozóit, konferenciáit, workshopjait, személyes cserelátogatásait és publikációit, kiemelten a fiatal kutatók munkáját. Ebben a kutatási programban az EKINT képviseletében – egyéni kutatóként – Dr. Székely Iván vett részt.

A LISS-ben mintegy 160 kutató közreműködött 26 országból; az EU tagországok túlnyomó többsége képviseltette magát a programban, valamint Ausztrália, Izrael és Új-Zéland kutatói is részt vettek a munkában. A LiSS vezetését egy brit egyetem, illetve annak professzora (William Webster, University of Stirling) és stábja végezte. Az induláskor négy nagy munkacsoportot hoztak létre, gondoskodva arról, hogy az egy országból jövők különböző munkacsoportokba kerüljenek, és ne csak egymás között kommunikáljanak. Székely Iván, egy másik magyar résztvevővel, Parti Katalin kriminológussal együtt a 4. munkacsoportba (Public Policy and the Regulation of Surveillance) került, többek között Charles Raab-bal együtt.

A munkacsoport tagjai különböző helyszíneken (általában a résztvevők anyaintézményeiben) tartották a szakmai találkozókat, évente kétszer; az EKINT képviselője ezek mindegyikén részt vett:  2009. szeptember – Brüsszel
, 2010. február – Göteborg, 2010. szeptember – Ljubljana, 2011. január – Brüsszel (a CPDP konferenciához kapcsolódóan)
, 2011. október – Barcelona, 2012. január – Brüsszel (a CPDP konferenciához kapcsolódóan)
, 2012. október – Budapest
, 2013. április – Varsó
.Ezeken a találkozókon prezentációkat mutatott be a közösen folytatott kutatások állásáról; Ljubljanában és Varsóban a vendéglátó intézmény által rendezett nyilvános szemináriumokon vagy konferenciákon nyilvános előadást tartott.



Kiemelkedő eseménye volt a LiSS programnak a 2012. októberi háromnapos budapesti rendezvénysorozat, amelyet Parti Katalin asszisztálásával Székely Iván rendezett olyan konstrukcióban, hogy a házigazda a CEU-ban alapított diákszervezet, a Human RightS Initiative (HRSI) volt, a pénzügyi bonyolítást az EKINT vállalta, a helyszín pedig a CEU Nádor utcai tömbje volt. A főbb programpontok ezek voltak:

  • a 4. munkacsoport által rendezett nyilvános workshop, amelyen CEU-s és (külső) magyar előadók is részt vettek, köztük Dr. Szabó Máté Dániel;
  • a LiSS menedzsment ülése;
  • 
nyilvános előadás meghívott külső előadóval (Lorna Muir, University of Aberdeen: „Between Discipline and Control: Cinematic Engagements with Contemporary Transformations in the Surveillance Society”);
  • egy nyilvános panelbeszélgetés „From Big Brother to Surveillance Art” címmel, filmvetítéssel;
  • egy interaktív megfigyelési installációs tér, amelyben erre a célra készíttetett számítógépes alkalmazásokkal lehetett rövidfilmeket és kísérleti filmeket nézni, valódi távcsővel lehetett másokat kifigyelni, villanófényes teleobjektív fényképezte a látogatókat, biztonsági kamerák élő képei voltak láthatók, köztük egy erre a célra a férfi és női WC-kben önkéntesek közreműködésével készített „álfelvétel" és ahol megfigyelés-tárgyú mozifilmek részletei voltak kivetítve;
  • valamint egy diákpályázat, amelyre megfigyelés-tárgyú vizuális alkotásokat neveztek a CEU-s hallgatók.


  • Az eseményekről angol nyelvű film készült a résztvevők közül választott interjúalanyok közreműködésével.




A LiSS konzorcium évente egy nagy konferenciát is rendezett:

  • A 2010-ben, a londoni City University-n rendezett elsőn („A Global Surveillance Society?”, a Surveillance Studies Network-kel közösen) az EKINT képviselője jelen volt;
  • 
a második konferencia Iasi-ban (Jászvásár, Románia) volt 2011-ben „The Ghosts of Surveillance” címmel: itt Székely Iván volt az egyik keynote speaker (meg is jelent a konferenciakötetben, „The Role of Remembering and Forgetting in a World of Increasing Surveillance, in the Context of Post-Communist Societies” címmel), aki prezentációt is tartott az új technológiák etikai vonatkozásairól, részt vett a doktori iskola munkájában, valamint beszámolt a Charles Raab-bal kezdett közös kutatás állásáról a workshop-on;
  • 
a negyedik konferencia („Surveillance Evolutions”) pedig a négyéves program záróeseménye volt 2013 májusában Brüsszelben, a COST székházában: itt Székely Iván az EKINT képviseletében: előadást tartott „Surveillance, archiving and the right to be forgotten” címmel, két másik kollégával együtt egy komplett survey-t tervezett és kivitelezett a LiSS kutatók között a konferenciát megelőző hónapban, ennek elemzését bemutatta egy prezentáció és egy panelbeszélgetés keretében, készített egy prezentációt „Film in LiSS, LiSS in Film” címmel, amelynek keretében levetítette a budapesti eseményekről készített filmet is, valamint kivitte magával a budapesti installáció tábláit és plakátjait és ezeket kiállításszerűen installálta a helyszínen konferencia előtt, továbbá a helyszínen kapott négy számítógépre feltelepítette a budapesti installáción bemutatott különböző videóanyagokat, amelyeket a konferencia résztvevői nézhettek, hallgathattak.


A LiSS négy éve alatt Székely Iván egy másik LiSS munkacsoportban született tanulmánykötetbe is írt egy publikációt „What Do IT Professionals Think About Surveillance?” címmel, amelyben a BROAD projektben végzett kutatásunk eredményét elemezte, továbbá a LiSS e-Seminar sorozat egyikében egy svéd kutató munkáját bírálta, kommentálta – azóta ebből a kutatásból PhD dolgozat és könyv is született.


A Charles Raab-bal közösen kezdett vizsgálat a privacy/surveillance tárgyú empirikus vizsgálatokról (the survey of surveys) később a PRISMS projektben folytatódott, és mind a PRISMS, mind az IRISS projekt kutatási konzorciuma – amelyeknek az EKINT is tagja – részben a LiSS találkozók alatt szerveződött.

A LiSS honlapja – frissítés után, amelynek során a budapesti filmet is feltöltik – három évig elérhető marad (www.liss-cost.eu).



A LiSS kutatási projekt eredményei 2013-ban

2013-ban fejeződött be a négyéves LiSS (Living in Surveillance Societies) elnevezésű, COST Action típusú kutatási projekt, amelyben egyéni kutatók vettek részt intézményük képviseletében. A 26 országból mintegy 160 kutatót tömörítő projektben az Eötvös Károly Intézetet Székely Iván képviselte.

A projekt záróévében, 2013. áprilisában Varsóban rendeztek workshopot a WG4 munkacsoport (Public Policy and the Regulation of Surveillance) tagjai számára, ahol Székely Iván prezentációban számolt be a kutatási eredményekről. 



A projekt záróeseménye 2013. májusában volt Brüsszelben, ahol a résztvevők nemzetközi konferencia keretében vitatták meg a négyéves projekt eredményeit. A konferencián Székely Iván az EKINT képviseletében előadást tartott „Surveillance, archiving and the right to be forgotten” címmel, két másik kollégával együtt pedig egy komplett survey-t tervezett és kivitelezett a LiSS kutatók között a konferenciát megelőző hónapban, ennek elemzését bemutatta egy prezentáció és egy panelbeszélgetés keretében. Ugyanő készített egy prezentációt „Film in LiSS, LiSS in Film” címmel, amelynek keretében levetítette a 2012. októberi budapesti rendezvénysorozatról készített filmet is, valamint felépítette a helyszínen a budapesti interaktív installáció reprezentációját.

Az Európai Bizottság illetékeseinek megítélése szerint a LiSS az eddigi COST Action típusú kutatási projektek egyik legszínvonalasabbja volt. A LiSS keretében folyó kutatásokból számos publikáció született, köztük az Intézetet képviselő kutató részéről is, a budapesti LiSS filmet pedig bemutatták a 2013. évi Computers, Privacy and Data Protection (CPDP) konferencián Brüsszelben.


Legolvasottabb bejegyzések