ekint embléma

Ellenzéki képviselők az MTVA székházában (elemzés)

2019-01-23 | Majtényi László Fb Sharing

Elemzés az országgyűlési képviselők jogainak érvényesüléséről és az MTVA székházában történtekről.

A Központi Nyomozó Főügyészség január 21-i közleményében mások mellett a következő olvasható: „Az országgyűlési képviselők az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el (!), ugyanis hivatalos eljárást nem folytattak(!), hanem megjelenésükkel, mozgásukkal kezdetektől fogva az volt a céljuk, hogy a tüntetéshez kapcsolódva, politikai követelések beolvasásával a műsorrendet megzavarva az élő műsorokat megszakítsák. A rendbontó magatartásuk miatt velük szemben jogszerűen fellépő MTVA Fegyveres Biztonsági Őrség tagjainak eljárását akadályozták, azzal szemben tettlegesen ellenálltak. A felvételek azt igazolják, hogy a képviselők épületből történő eltávolítása jogszerűen történt. (...)”

Az Eötvös Károly Intézet (EKINT) nem sokkal a választások után, még 2018. május 3-án levélben fordult az ellenzéki parlamenti képviselőkhöz. Ebben a választások utáni új helyzetet értékelve arra is felhívtuk a mandátumukat átvevő képviselők figyelmét, hogy amikor az Országgyűlés politikai súlya elenyészik és az érdemi döntések már nem a parlamentben születnek, felértékelődik az országgyűlési képviselők parlamenten kívüli politikai, jogvédelmi és érdekvédő szerepe. A képviselői jogkörökkel nem ellentétes ugyanis, ha az országgyűlési képviselők utánajárnak és – az érintettek önendelkezési jogát tiszteletben tartva – nyilvánosság elé tárják akár az egyes polgárokat, azok csoportjait ért politikai motivációjú méltánytalanságokat. 2018. decemberében hirtelen aktuálissá váltak az EKINT korábbi mondatai. Azt is lehetett tudni, hogy a hatalom mindig nagyon meglepődik, ha mellékesnek látszó, korábban kevéssé használt jogosultságokat ellenfelei politikai eszközként használatba vesznek.

Az EKINT elemzéséből kiderül, hogy a műsorszolgáltató épületébe bejutó képviselők jogosan követelhették, hogy követeléseiket tegyék közzé, őket pedig szólaltassák meg, és igaz az is, hogy ez a közszolgálati médiaszolgáltatónak valóban médiajogi kötelessége is volt. Ennek ellenére műsort szerkeszteni, az élő adás helyszínére, a stúdióba meghívás nélkül belépni mégsem volt joguk (a hírek szerint egyébként nem is volt élő műsor, konzervadás ment), azaz a biztonsági őrök, miközben addig egy ujjal sem nyúlhattak volna hozzájuk, joggal állhatták volna el előlük az élő adás stúdiójába nyíló ajtót. De mint azt, az ellenzéki képviselők felvételei alapján tudjuk, nem ez történt.

Úgy tűnik, a képviselők által készített felvételek miatt az őket bántalmazó biztonsági őrök személyiségi jogaira hivatkozó Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hivatalnál nem hallottak arról, hogy a nemzetközi és a hazai adatvédelmi joggyakorlat szerint is, a titkos fénykép-, hang-, videófeltételek készítése is elfogadható bizonyítékként, ha azt olyan súlyosan jogsértő magatartás bizonyítékaként szerzik be, amely másként nem lehetséges. Az MTVA épületében a képviselők ráadásul nem titkos felvételeket készítettek, hanem tejesen nyíltan videózták azt, hogy a közhivatalt képviselők akadályozzák őket jogkörük gyakorlásában és bántalmazzák őket.

Az EKINT elemzése a képviselők elleni erőszak jogi hátterét vizsgálva többek között az alábbi kérdésekre keresi a válasz:

  • Milyen módon sérültek az MTVA székházban a képviselők jogai, és a mentelmi joguk, amely nálunk és a világon mindenütt a parlamenti képviselők fizikai sérthetetlenségét is biztosítja? Mit követelhetnek a közmédiától és mit nem?
  • Valóban megilleti a képviselőket bántalmazó biztonságiakat a személyiségi jogi védelem (ahogyan azt a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hivatal állítja)?
  • Miben áll a közszolgálati médiaszolgáltató médiajogi kötelessége?
  • Miként kapcsolódnak egymáshoz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, a belügyminiszter és a Központi Nyomozó Főügyészség jogértelmezései?


Kép forrása: index.hu



Támogassa Ön is az Eötvös Károly Intézetet!

Fleck Zoltán igazgató és Majtényi László elnök adománykérő levele.

Segítségüket, amelyt az alábbi számlákra küldhetnek, köszönjük!

Forint utaláshoz: 11600006-00000000-78417407 (IBAN: HU56 1160 0006 0000 0000 7841 7407)

Euro utaláshoz: 11600006-00000000-78416231 (IBAN: HU89 1160 0006 0000 0000 7841 6231)

USD utaláshoz: 11600006-00000000-78416303 (IBAN: HU85 1160 0006 0000 0000 7841 6303)

Számlatulajdonos: Eötvös Károly Közpolitikai Nonprofit Kft. Cím: 1088 Budapest, Szentkirályi u. 11.  Bank: Erste Bank, 1138 Budapest Népfürdő u. 24-26. SWIFT: GIBAHUHB

Legolvasottabb bejegyzések