ekint embléma

Az EKINT válasza a Transparify átláthatósági jelentésére

álláspont 2015-02-19 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az EKINT átláthatóan működik, a Transparify a Google Translate segítségével vizsgálta a magyar szervezeteket.

A Transparify nevű szervezet elmarasztalta az Eötvös Károly Intézetet az átláthatóság tekintetében. A Transparify nem vette figyelembe, hogy az EKINT honlapján hat évre visszamenőleg megtalálhatóak a közhasznúsági beszámolóink, amelyek részletesen és kimerítően tájékoztatnak az EKINT gazdálkodásáról.

A beszámolók tartalma a Transparify által meghatározott átláthatósági kritériumoknak is magas szinten megfelel. A Transparify nem kellően gondos vizsgálata eredményezte a téves eredményt: a legfrissebb beszámolónk itt, a többi itt érhető el.

Ennek oka lehetett, hogy a Transparify által vizsgált országok közül egyedüliként a magyar szervezeteket nem magyarul értő szakértő vizsgálta, hanem a Google Translate segítségével mérték fel a szervezetek honlapjait. Ahogy a Transparify 2015-ös jelentése fogalmaz (21. oldal): „All institutions were assessed on the information they provided in their national language by raters with relevant language skills. The sole exceptions were think tanks in Hungary, which were assessed using Google Translate.”

(„Minden szervezet a saját nemzeti nyelvén közzétett információk alapján került értékelésre a megfelelő nyelvi készségekkel rendelkező szakértők által. Az egyetlen kivételt a Magyarországon működő think-tank szervezetek jelentették, amelyeket a Google Translate segítségével értékeltünk.” – az EKINT fordítása.)

A Transparify erre létrehozott felületén kezdeményeztük az EKINT minősítésének évközi felülvizsgálatát.

A Transparify „Get Five” oldalán, ahol felsorolják az öt csillag elérésének feltételeit, az alábbi követelmények szerepelnek: a vizsgált szervezetnek meg kell jelölnie a támogatóit, közzé kell tenni a támogatások összegét, meg kell különböztetni a projektekre és a működésre érkező támogatást és mindezen információkat a kezdőlapról néhány kattintásnyi távolságra kell elhelyezni.

Az EKINT kezdőlapjáról egy kattintással elérhető „Rólunk / Működés” menüpont alatt megtalálhatók a Közhasznúsági beszámolók. A legfrissebb beszámoló a 2013-as évre vonatkozik, mert a 2014-re vonatkozó beszámolót – az adóév zárása után – idén május végéig kell elkészítenünk. A 2013-as beszámoló részletesen ismerteti az Intézet projektjeit, azok támogatóit, elkülönítve a működési támogatástól. A beszámoló részletesen ismerteti az egyes támogatóktól érkező támogatások összegét is.

Mindezek alapján egyértelmű, hogy a Transparify nem fordított kellő gondosságot az EKINT nyilvánosan, évek óta elérhető gazdasági adatainak áttekintésére.

Az EKINT eltökéltsége nem változik abban a tekintetben, hogy a mindenkori kormányzattal szemben minden körülmények között számon kérje az átláthatóság alkotmányos értékeit.

Eötvös Károly Intézet

Legolvasottabb bejegyzések