ekint embléma

Mire gondolt a költő – és mire nem gondolt Németh Szilárd?

álláspont 2018-02-28 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

A napokban kaptuk meg a Fidesz alelnökének fellebbezését...

A középiskolai irodalomdolgozatok visszatérő, rendszerint mosolyt fakasztó motívuma, amikor a dolgozatíró azt próbálja megfejteni, vajon mire is gondolhatott a költő, amikor ezt vagy azt a versét írta. A legújabb divat szerint viszont a bíróságok előtt a kései kamaszkorukat élő politikusok kifejezései felett folynak egészen merész szemantikai viták.

Amint beszámoltunk róla, bepereltük Németh Szilárdot, aki a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnökeként, a bizottság ülésén bizonyára soha el nem hangzott tájékoztatóra hivatkozva tett valótlan, az Eötvös Károly Intézetet sértő közlést. A Fővárosi Törvényszék 2017 december 1-én kelt elsőfokú ítélete (70.P.22.395/2017/11.) szerint Németh Szilárd ezzel megsértette az Eötvös Károly Intézet jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát.

A napokban kaptuk meg a Fidesz alelnökének fellebbezését, amelyben nem kis meglepetéssel olvastuk, hogy amikor Németh Szilárd a „Majtényiék intézete” kifejezést használta, akkor ezzel nem az Eötvös Károly Intézetre utalt, mert a „Majtényiék intézete” kifejezésből „nem lehet következtetni az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetre”.

A középiskolai dolgozatokból rendszerint megtudjuk, mire gondolhatott a költő, amikor valamit írt, Németh Szilárd fellebbezéséből pedig azt már tudjuk, hogy az Eötvös Károly Intézetre biztosan nem gondolt a politikus: amikor azt mondta: „Majtényiék intézete”. Ez lehet bármi, csak éppen az Eötvös Károly Intézet nem. Ez így most már nagyon érthető.

De melyik intézetre gondolt valójában Németh Szilárd?



Fotó: index.hu



Legolvasottabb bejegyzések