ekint embléma

Ha a rendőrnek nincs arca, nincsen felelőssége sem

álláspont 2013-02-11 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Felhívás Alkotmánybíróság előtti eljárásban való közreműködésre

Az Európában párját ritkító bírói gyakorlat alapján Magyarországon a közterületen intézkedő rendőr arcát tilos nyilvánosságra hozni. Beleegyezése nélkül róla sem fénykép, sem videofelvétel nem készülhet. Az elmúlt időszakban több újságíró és sajtótermék  ellen indult eljárás azért, mert az intézkedő rendőr képmását közölték, és számos esetben hozott elmarasztaló ítéletet a bíróság. E bírói gyakorlatot már kúriai jogegységi határozat is megerősíti. Álláspontunk szerint ez a gyakorlat alkotmányellenesen korlátozza az információ- és sajtószabadságot, és ellentétes a közfeladatot ellátó személyekre vonatkozó alkotmányos tanokkal is.

Az Eötvös Károly Intézet – a Jogállamvédők program keretében – e bírói gyakorlat alkotmánybírósági felülvizsgálatát szeretné kezdeményezni. Ezért most olyan magánszemély vagy újságíró, fotóriporter jelentkezését várja, akivel szemben jelenleg vagy a szoros közelmúltban bírósági eljárás zajlott vagy zajlik rendőr képmáshoz fűződő jogának megsértése miatt, feltéve hogy a jogerős bírósági ítélet megszületése után kéri segítségünket és képviseletünket az alkotmánybírósági eljáráshoz.

Amennyiben Ön igényt tart segítségünkre, kérjük lépjen kapcsolatba munkatársunkkal az info@ekint.org e-mail címen vagy a  06-1 212 4800 telefonszámon.

Eötvös Károly Intézet


(Fotó: Pályi Zsófia, Origo)



Legolvasottabb bejegyzések