ekint embléma

Politikai pedofília: önkéntesen vállalható média-irányelveket javasol a sajtónak az EKINT

álláspont 2018-02-22 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Média-irányelvek a sajtó számára, amelyek betartásával megakadályozható, hogy gyerekeket politikusok saját népszerűségük növelésére használjanak fel.

Az Eötvös Károly Intézet (EKINT) a választási kampány kezdetén olyan önkéntesen vállalható média-irányelvekre tesz javaslatot a sajtó számára, amelyek betartásával megakadályozható, hogy gyerekeket politikusok saját népszerűségük növelésére használjanak fel.

Az EKINT 2015-ben már megfogalmazott ajánlásokat az iskolák és a politikusok számára a pártpolitika-mentes közoktatásért. Most újságírókat, szerkesztőségeket, kiadókat hívunk fel arra, hogy csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz.

A politikai pedofília lényegi vonása, hogy igényli a nyilvánosságot, hiszen a politikusnak elsősorban akkor áll érdekében gyerekekkel közös képeket készíteni különböző rendezvényeken, ha az a választópolgárok széles köréhez eljut. A nyilvánosságot – a közösségi média mellett – a hagyományos és elektronikus sajtó biztosítja közvetítőként, ezért lényeges az, hogy milyen módon enged teret a gyerekek gyakran jogsértő felhasználásának.

A sajtónak fokozott felelőssége van a demokratikus közvélemény alakításában és működtetésében, amely kampányidőszakban még hangsúlyosabb. A sajtó feladata a tájékoztatás, a közvetítés és a demokratikus vita racionális keretek között tartása. Az EKINT álláspontja szerint a gyerekek politikai célú felhasználása amellett, hogy a leggyakrabban súlyosan sérti az emberi méltóságukat, a választópolgári érzelmeket célzó kampányfogás, amely a közügyek racionális érveken alapuló érdemi megvitatása ellen hat.

Az EKINT abban bízik, hogy a médiumok felismerik ezt és nem lesznek partnerek abban, hogy a politikusok népszerűségük növelésére használhassák az információs értelemben kiszolgáltatott helyzetben lévő gyerekeket. A sajtónak komoly felelőssége van, de ez a felelősség egyben lehetőség is. A sajtónak ugyanis a szülőkkel vagy a pedagógusokkal ellentétben van lehetősége fellépni a gyerekeket kihasználó politikusokkal szemben.

Mindezekre alapozva az EKINT önszabályozásra tesz javaslatot a médiának a politikai pedofília visszaszorítása érdekében:

-        Javasoljuk, hogy a sajtó minden esetben mérlegelje, hogy a gyerekek vagy a politikus érdekeit szolgálja-e a gyerekek szerepeltetése  politikai, illetve pártpolitikai eseményen.

-        Javasoljuk, hogy a sajtó abból induljon ki: ha politikai eseményen gyerekek vannak jelen, vagyis felhasználják őket a politikai népszerűségszerzéshez, akkor az sérti jogaikat.

-        Javasoljuk, hogy a média ilyen tartalmak esetében úgy tegyen eleget a tájékoztatási feladatának, hogy az eseményről szóló beszámoló ne okozzon további jogsérelmet, azaz ne adjon további nyilvánosságot a gyerekek körében mutatkozó politikusnak.

-        Ha a tájékoztatási feladat csak úgy teljesíthető, hogy elkészül a tudósítás, akkor azt javasoljuk, hogy a gyerekek személyiségi jogainak érvényesülését az arcuk kitakarásával vagy más erre alkalmas módon biztosítsák.

(Az ajánlás teljes szövege a linken elérhető plakáton olvasható.)

Az Eötvös Károly Intézet több mint egy évtizede elkötelezett támogatója a demokráciára nevelésnek és a politikai pedofília visszaszorításának. A politikai pedofília kifejezést az EKINT kezdte el használni azokra az esetekre, amikor egy politikus saját és vagy pártja népszerűsítésére használ fel gyerekeket, azaz a gyerekeknek csak díszlet funkciójuk van a politikus mellett.

2005-ben konferenciát szerveztünk a politika iskolai jelenlétéről és kiadtuk az első ajánlásunkat ebben a témában. 2015-ben egyéves átfogó programot indítottunk Iskola és politika címmel a Történelemtanárok Egyletével (TTE) közösen azért, hogy a közvélemény és az oktatási közösségek számára nyilvánvalóvá váljon: egy demokráciában mi elfogadható és mi nem az oktatás és a politika viszonyában. Ajánlást fogalmaztunk meg az iskoláknak és a politikusoknak, képzést szerveztünk pedagógusoknak, blogot írtunk az iskolai pártpolitizálás tilalmáról, valamint pódiumbeszélgetést tartottunk a politika és az iskola kapcsolatáról.

A mostani választási kampány kezdete előtt is felhívtuk a figyelmet a téma fontosságára: 2017 decemberében Kinek a felelőssége a politikai pedofília megelőzése? címmel kerekasztal-beszélgetést szerveztünk.


A kép forrása: Népszava

Legolvasottabb bejegyzések