ekint embléma

Az Ön adataival melyik párt élt vissza? Járjon utána!

álláspont 2014-03-13 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Más jelöltek ajánlóívére is átkerülhettek személyes adataik, tudtukon és akaratukon kívül, azoknak, akik ajánlásukkal támogattak egy jelöltet.

Sajtóbeszámolók szerint valószínűsíthető, hogy a pártok tömegesen csaltak az ajánlások összegyűjtése során. Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért olyan választópolgárokat keres, akik ajánlásukkal támogattak egy jelöltet, és szeretnék kideríteni, hogy más jelöltek ajánlóívére is átkerültek-e a személyes adataik, tudtukon és akaratukon kívül.

A demokratikus magyar választások eddigi történetében példátlan számú jelölő szervezet tudott nem csupán egyéni jelöltet, hanem országos listát is állítani. Ennek az az oka, hogy idén egy választópolgár több jelöltet is támogathat az aláírásával.

Könnyen lehet, hogy a pártok kicserélték egymás között az ajánlóíveket, és átmásolták az aláírásokat: ha két pártnak volt 100-100 aláírása, a csere után mindkettőnek 200 lett. A rendelkezésre álló információk alapján arra következtethetünk: ennyi jelölt és lista nem indulhatott volna a választópolgárok személyes adataival való visszaélés és az ajánlóívek meghamisítása nélkül. A választások lebonyolításáért felelős szervek tehetetlenségét látva az ajánlóíveket aláíró állampolgárokhoz fordulunk: levélmintánk elküldésével járjanak maguk utána, kik használták fel illetéktelenül személyes adataikat!

A három szervezet egy mintalevelet és egy ahhoz tartozó útmutatót tesz közzé, mellyel bárki utánajárhat, hogy visszaéltek-e az adataival. A mintalevél és a kitöltési útmutató innen tölthető le:

Választási visszaélés 2014 - mintalevél

Választási visszaélés 2014 - útmutató

Legolvasottabb bejegyzések