ekint embléma

Figyelmeztetés: Alapvető jog megsértésére buzdít a polgármester

álláspont 2013-12-19 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

A polgármester a lakókat családtagjaik, ismerőseik adatainak kiadására buzdítja, ez az adattovábbítás azonban jogellenes.

A belvárosi polgármester december 5-i keltezéssel felhívást intézett Budapest Belváros népéhez.

A polgármester keveset kér, csupán közös munkára szólítja a választási kampány idejére a belváros minden épkézláb lakóját. Ez idáig rendben is van. Minket még csak nem is a felhívás politikai tartalma bír szólásra, ez az ellenzéki pártok gondja, hanem az ahhoz csatolt, a polgármester által kitölteni kért nyilatkozat. A derék polgárokat bürgermejszterük ugyanis arra szólítja fel, hogy a csatolt nyilatkozat kitöltésével adják ki családtagjaik, ismerőseik adatait (név, cím, telefonszám, e-mail cím) a Fidesznek. Ilyen formában: "Javaslom továbbá, hogy a következő személyeket is keressék meg, mivel véleményem szerint ők is szívesen tennének közös céljainkért.”.

Figyelmeztetjük a belváros lakóit és mindenki mást, hogy ha teljesítik a polgármester kérését, nem csupán kínos helyzetbe hozhatják ismerőseiket, de komoly bajba sodorhatják saját magukat is. Mert az érintettek írásos beleegyezésének hiányában különleges személyes adatokat tilos kezelni, ez olyan jogsérelem, amely miatt az érintett szomszéd, barát, rokon akár a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, akár a bírósághoz is fordulhat jogainak védelme érdekében, mi több, az ilyen adattovábbítás következménye akár büntetőeljárás is lehet.
 
Kivéve persze, ha beleírják ezt is az Alaptörvénybe. Akkor a jelen figyelmeztetés is tárgytalan.


Legolvasottabb bejegyzések