ekint embléma

És mi lesz az alkotmánnyal?

2004-06-30 Fb Sharing

Szerkesztette: Majtényi László és Miklósi Zoltán; Eötvös Károly Intézet, Budapest, 2004

A kötetben olvashatnak a jogállami forradalom alkotmányának létrejöttéről és szerepéről a társadalom fejlődésében, arról, hogy általában mikor lehet és mikor kell új alkotmányt adni egy országnak, és mi van, ha az az ország éppen Magyarország.

És mi lesz az alkotmánnyal?Az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk ismét aktuálissá tette az alkotmány (új alkotmány lefektetése, ill. alkotmánymódosítás) kérdését. Hosszú ideje úgy tűnt, a probléma komolyabban senkit nem érdekel Magyarországon, s az alkotmánymódosítás lehetőségét sokan alkalmi ötletek szolgálatába állítják. A kötet szerkesztői (Majtényi László, Miklósi Zoltán) konferenciát szerveztek 2003-ban az alkotmánybíróságról.


A vitákból és hozzászólásokból kiderül: az előadók tisztában voltak vele, hogy fontos, mindnyájunkat érintő kérdésről van szó. Előadásaikban mellőzték a politikai tudományoknak a kívülállók számára érthetetlen kifejezéseit. A jeles szakemberek és közismert politikusok (Sólyom László, Arató András, Majtényi László, Kis János, Halmai Gábor, Győrfi Tamás, Szájer József, Nagy Boldizsár, Kende Tamás, Sonnevend Pál, Bitskey Botond, Hack Péter, Sajó András, Wiener György, Paczolay Péter és Pálné Kovács Ilona) írásai ezért a nagyközönség számára is érdekes olvasmányt nyújtanak.

Legolvasottabb bejegyzések