ekint embléma

Bírói függetlenség, számonkérhetőség, igazságszolgáltatási reformok

elemzés 2008-02-04 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az EKINT Bírói függetlenség, számonkérhetőség, igazságszolgáltatási reformok címmel tanulmányt készített.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet Bírói függetlenség, számonkérhetőség, igazságszolgáltatási reformok címmel tanulmányt készített az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) megbízásából. A tanulmány a bírói hatalomnak a többi hatalmi ágtól való függetlensége valamint annak az elvnek az együttes érvényesíthetőségét vizsgálta, hogy a demokratikus jogállamban semmilyen hatalom, így a bírói hatalom sem maradhat ellenőrizetlen. Ennek érdekében olyan viszonyokat kell biztosítani, amelyek együttesen garantálják mindkét követelményt.

A tanulmány áttekinti a hazai bírósági reformok történetét, ismerteti a mintaadó európai bírósági igazgatási rendszereket, valamint elemzi a hazai igazságügyi igazgatás helyzetét.

Javaslataink szerint a személyi és a szervezeti számonkérhetőség szintjét a bírósági szervezetrendszeren belül jelentősen javítani kell.

A többi hatalmi ág befolyását nem növelő külső kontroll megerősítése érdekében, mind az OIT személyi összetételét, mind szavazási szabályait, valamint működésének nyilvánosságát indokolt lenne törvényalkotás útján áttekinteni.

A tanulmány sürgeti az igazságügyi tájékoztatásról szóló törvény megalkotását.

A kutatás többek között kitér a forráselosztás, a gazdálkodás, a bírák kiválasztásának, továbbképzésének, teljesítményük mérésének kérdésköreire.

A tanulmány teljes szövege honlapunkról letölthető.

Bírói függetlenség, számonkérhetőség, igazságszolgáltatási reformok

Legolvasottabb bejegyzések