ekint embléma

Elfogultak a bírók? - átvilágítják az igazságszolgáltatást

sajtó 2007-05-20 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Három független intézmény és civilszervezetek bevonásával világíttatja át az igazságszolgáltatást a főbíró.

Három független intézmény és civilszervezetek bevonásával világíttatja át az igazságszolgáltatást a főbíró. "Az Országgyűlés igazságügyi nyílt napján a bíróságok értékelése alapvetően pozitív volt, ennek ellenére változatlanul indokoltnak tartom azt a javaslatomat, hogy a bírósági reformtörvények 10 éves tapasztalatait és a bíróságok működését át kell világítani"– mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke az MTI-nek.

Az átvilágítás a bírói ítélkezés és igazgatás egészét érinti. Teljes körű kutatási engedélyt kapnak az intézetek és arra is javaslat kér a főbíró, hogy a bírósági törvényeket szükséges-e módosítani, és ha, igen, miként, illetve, hogy az OIT szabályzatait szükséges-e átalakítani.

"A vizsgálatot a nyitás részének tekintem, ezzel átláthatóvá válik a bíróságok működése. A javaslatokat akár kedvezőek, akár kedvezőtlenek a bíróságok számára, nyilvánosságra fogom hozni. Ez az elemzés választ fog adni arra a kérdésre is, mennyiben jogosak a bíróságokra vonatkozó törvényeket érintő kritikák" – mondta Lomnici Zoltán. 

Őszre várhatóak a vizsgálatok eredményei, és azok alapján nyomban eljuttatják a javaslatokat az illetékes szerveknek, így az OIT-nak, illetve az Országgyűlésnek. A Pécsi Tudományegyetemet, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet kérték fel a vizsgálatok elvégzésére, és a közpolitikai intézet már el is vállalta a feladatot. 

Amennyiben az OIT bírói összetételében javasolnak változást, az leghamarabb 2010-ben valósulhat meg, mert 2009 végéig szól a jelenlegi bírótagok mandátuma – jegyezte meg Lomnici Zoltán. 

Hozzátette: hamarosan találkozik hazai és nemzetközi emberjogi szervezetek képviselőivel és tőlük is független vizsgálatot kér abban a kérdésben, felfedezhetők-e az ítélkezési gyakorlatban rasszista elemek. Várhatóan az 1990-es évek elején semmisségi törvények alapján hozott bírósági határozatokat is áttekintik. (MTI)


Legolvasottabb bejegyzések