ekint embléma

Konferencia a polgári engedetlenségről és a civil törvény bojkottjáról

2017-07-04 Fb Sharing

Az EKINT gyorskonferenciája a polgári engedetlenségről és a civil törvény bojkottjáról 2017. július 4-én 17:00-tól az Átrium Film-Színházban

A polgári engedetlenséget hirdető civil szervezetek elleni gyűlöletkampány közepén (június 14-én) Trócsányi László igazságügyi miniszter így nyilatkozott: „Számomra nem ismeretes a polgári engedetlenség, azt a jog sem ismeri.” A miniszterelnök szokásos rádióinterjújában ugyanerről hasonlóképpen fogalmazott: „a magyar jogrendszerben ilyen nincsen”. Az Eötvös Károly Intézet e két nyilatkozatra válaszolva, fogalmi elemzést is tartalmazó, a miniszterelnöknek és az igazságügyi miniszternek címzett nyílt levelet tett közzé.  

A címzettek, változtatva a korábbi hangütésen, reagáltak. Orbán június 23-i sajtótájékoztatóján már úgy fogalmazott, hogy „a polgári engedetlenség ma is lehetséges Magyarországon”. Az igazságügyi miniszter pedig ugyanezen a napon ugyancsak nyílt levélben válaszolt nyílt levelünkre, amelyben immár helyesen állapítja meg, hogy „Az állampolgár morális okokból kényszerülhet engedetlenségre, de viselnie is kell a következményeit.” A levélben a miniszter ISBN számokkal ellátott hivatkozásokkal bizonyítja tájékozottságát. Ugyancsak örömmel láttuk azt is, hogy – ellentétben az eddigi hivatalos szólamokkal – elismeri, hogy a magyar kormányzat csak részlegesen hajtotta végre a Velencei Bizottságnak a civil törvény tervezetét kifogásoló ajánlásait. Ugyanakkor a miniszter úr egészen bizonyosan téved, amikor – hivatkozva az Alkotmánybíróság és az Európai Emberi Jogi Bíróság döntéseire – azt állítja, hogy „A magyar kormány a bíróságok döntéseit mindenkor tiszteletben tartotta.”  

Azt is gondolhatnánk, hogy miniszter úr nem olvas kormányzati propagandaterméket, másképp ugyanis valószínűleg nem írhatta volna le, hogy a civilekre aggatott „külföldről támogatott szervezet” címke „aligha lehet megbélyegző”. Ennek viszont ellentmondani látszik, hogy maga is a kormányzati hecc- és revolversajtó egyik internetes oldalán tette közzé nekünk írt mérsékelt hangvételű levelét.

Indokoltnak tartjuk, hogy ebben a helyzetben gyorskonferencia keretében beszéljük meg a polgári engedetlenségnek a politikai filozófiától a jogi elméleteken át a mai magyarországi mindennapjainkig ívelő problémáit, oly módon, hogy – amint korábbi konferenciánkon is tettük – Trócsányi László miniszter úrnak is fórumot biztosítunk.


A konferencia időpontja: 2017. július 4., kedd 17:00-19:00

A konferencia helyszíne: Átrium Film-Színház (1024 Budapest, Margit krt. 55.)


A konferenciát Majtényi László (az EKINT elnöke) nyitja meg és moderálja. 

Miklósi Zoltán (EKINT) a polgári engedetlenség politikai filozófiai megalapozásáról, Misetics Bálint (aktivista, szociálpolitikus) az erőszakmentes ellenállás társadalmi-politikai szerepéről, Somody Bernadette (EKINT) a polgári engedetlenség jogi megítéléséről beszélnek majd. 

Ezután a civil törvénnyel szembeni ellenállást választó civil szervezetek képviselői, Pardavi Márta (Magyar Helsinki Bizottság), Szabó Máté Dániel (TASZ) és Léderer Sándor (K-Monitor) szólalnak fel.

A konferenciára meghívtuk Trócsányi László igazságügyi minisztert is.


A konferenciára minden érdeklődőt szeretettel várunk!

(A programváltoztatás jogát fenntartjuk. )

Legolvasottabb bejegyzések