ekint embléma

Kiosztottuk a Rák Bende díjakat

2012-03-15 Fb Sharing

A díjat azok a magyar politikusok és közéleti szereplők érdemelhetik ki, akik a jogállam, az alkotmány tönkretétele terén maradandót romboltak.

A díjat azok a magyar politikusok és közéleti szereplők érdemelhetik ki, akik a jogállam, az alkotmány tönkretétele terén meggyőződésből vagy gyávaságból maradandót romboltak. A Rák Bende Emlékbizottság a napokban összeült, és a magyar emberek jelölése alapján a 2011-es teljesítményeket értékelve hozott döntést. Az Emlékbizottság tagjai Vojnich Erzsébet festőművész, Péterfy Bori színésznő-előadóművész és Grecsó Krisztián író voltak.

Az eredményhirdetésre 2012. március 15-én a Szabad sajtó útján, az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook csoport ünnepségén került sor.Fődíjat kapott a Rák Bende  hasonmás verseny nyertese. A díj egy medvecsapda a csalinak belehelyezett alkotmánnyal. A zsűri a díjat Szájer Józsefnek ítélte oda, mert miközben máig nem tudjuk, hogy kik írták az Alaptörvényt, nemcsak elhitette, hogy a Brüsszel-Strasbourg vasúti viszonylaton egy iPaden írható az alkotmány, hanem miközben személyes szerepe volt a demokratikus jogállam létrehozásában, kulcspozíciót vállalt lebontásában is.

A további díjak odaítélésről az Emlékbizottság a következők szerint döntött:

A Rák Bende Díj Úri Lócsiszár fokozatát Balsai István nyerte el, és elismerésként a nemzet könnyeivel feltöltött kemping infúziós készletet vehette volna át. Balsai István olyan egyéni képviselői indítványaival, mint amilyen például a bírósági ítéleteket érvénytelenítő semmisségi törvény, kiemelkedő szerepet játszott a jogállami alkotmány pusztításában, és ezt azzal a bravúrral tetézte, hogy ő maga terjesztette be azt az Alkotmánybíróság létszámának növeléséről szóló törvényjavaslatot, amely aztán lehetővé tette, hogy alkotmánybíró lehessen.A Rák Bende Díj Rókalelkű fokozatát Lázár János nyerte el, kitüntetése egy kenyérből készült utcakő. Lázár János azzal játszott jelentős szerepet a jogállami alkotmány elpusztításában, hogy állhatatos munkával gyakorlatilag megszüntette a törvényalkotás érdemi társadalmi és parlamenti vitáit, ennek betetőzései azok az ugyancsak általa jegyzett módosító szabályok, amelyek szerint akár a zárószavazás előtt is teljesen átírhatóak a törvények. A Rák Bende Díj Élesen Csikorgó Érckakas fokozatát Szíjjártó Péter kapta, amely tárgyiasult formában egy iPad tok aranyláncon. Szijjártó Péter tényárnyaló szóvivői munkájával kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy a közügyek nyilvános megvitatása ma Magyarországon szinte lehetetlen.A zsűri Pozitív Nem Rák Bende Díjat is kiosztott, amellyel ezúttal Vojnich Erzsébet festőművész műve jár.

A pozitív díjat megosztva ítélte oda Parti Nagy Lajosnak, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének az alkotmányosság alapértékeit számonkérő, ironikus ábrázolásáért;  valamint az Alkotmánybíróság hatásköre megcsonkítása miatt lemondott alkotmánybírónak. Mivel az utóbbit nem találtuk, a díjat Parti Nagy Lajos egyedül vehette át.


Legolvasottabb bejegyzések