ekint embléma

Kiosztottuk a Rák Bende díjakat

2012-03-15 Fb Sharing

A díjat azok a magyar politikusok és közéleti szereplők érdemelhetik ki, akik a jogállam, az alkotmány tönkretétele terén maradandót romboltak.

A díjat azok a magyar politikusok és közéleti szereplők érdemelhetik ki, akik a jogállam, az alkotmány tönkretétele terén meggyőződésből vagy gyávaságból maradandót romboltak. A Rák Bende Emlékbizottság a napokban összeült, és a magyar emberek jelölése alapján a 2011-es teljesítményeket értékelve hozott döntést. Az Emlékbizottság tagjai Vojnich Erzsébet festőművész, Péterfy Bori színésznő-előadóművész és Grecsó Krisztián író voltak.

Az eredményhirdetésre 2012. március 15-én a Szabad sajtó útján, az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook csoport ünnepségén került sor.



Fődíjat kapott a Rák Bende  hasonmás verseny nyertese. A díj egy medvecsapda a csalinak belehelyezett alkotmánnyal. A zsűri a díjat Szájer Józsefnek ítélte oda, mert miközben máig nem tudjuk, hogy kik írták az Alaptörvényt, nemcsak elhitette, hogy a Brüsszel-Strasbourg vasúti viszonylaton egy iPaden írható az alkotmány, hanem miközben személyes szerepe volt a demokratikus jogállam létrehozásában, kulcspozíciót vállalt lebontásában is.

A további díjak odaítélésről az Emlékbizottság a következők szerint döntött:

A Rák Bende Díj Úri Lócsiszár fokozatát Balsai István nyerte el, és elismerésként a nemzet könnyeivel feltöltött kemping infúziós készletet vehette volna át. Balsai István olyan egyéni képviselői indítványaival, mint amilyen például a bírósági ítéleteket érvénytelenítő semmisségi törvény, kiemelkedő szerepet játszott a jogállami alkotmány pusztításában, és ezt azzal a bravúrral tetézte, hogy ő maga terjesztette be azt az Alkotmánybíróság létszámának növeléséről szóló törvényjavaslatot, amely aztán lehetővé tette, hogy alkotmánybíró lehessen.



A Rák Bende Díj Rókalelkű fokozatát Lázár János nyerte el, kitüntetése egy kenyérből készült utcakő. Lázár János azzal játszott jelentős szerepet a jogállami alkotmány elpusztításában, hogy állhatatos munkával gyakorlatilag megszüntette a törvényalkotás érdemi társadalmi és parlamenti vitáit, ennek betetőzései azok az ugyancsak általa jegyzett módosító szabályok, amelyek szerint akár a zárószavazás előtt is teljesen átírhatóak a törvények. 



A Rák Bende Díj Élesen Csikorgó Érckakas fokozatát Szíjjártó Péter kapta, amely tárgyiasult formában egy iPad tok aranyláncon. Szijjártó Péter tényárnyaló szóvivői munkájával kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy a közügyek nyilvános megvitatása ma Magyarországon szinte lehetetlen.



A zsűri Pozitív Nem Rák Bende Díjat is kiosztott, amellyel ezúttal Vojnich Erzsébet festőművész műve jár.

A pozitív díjat megosztva ítélte oda Parti Nagy Lajosnak, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének az alkotmányosság alapértékeit számonkérő, ironikus ábrázolásáért;  valamint az Alkotmánybíróság hatásköre megcsonkítása miatt lemondott alkotmánybírónak. Mivel az utóbbit nem találtuk, a díjat Parti Nagy Lajos egyedül vehette át.


Legolvasottabb bejegyzések