ekint embléma

EGY MÁSIK MAGYARORSZÁG HANGJÁN - Nyilatkozat Orbán Viktor Tusnádfürdőn elhangzott beszédének elutasításáról

hírek 2022-07-28 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az Eötvös Károly Intézet és annak kezdeményezéséhez csatlakozók nyilatkozata Orbán Viktor Tusnádfürdőn elhangzott beszédének elutasításáról.

Civilizációnk alapja, legyünk bármilyen hiten, az emberi méltóság tisztelete. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata bevezetőjének első mondata szerint az emberiség családja minden egyes tagja méltóságának, valamint egyenlő és elidegeníthetetlen jogainak elismerése alkotja a szabadság, az igazság és a béke alapját a világon”. A Nyilatkozat 1. cikke szerint pedig „Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell hogy viseltessenek.”

Aki különbséget tesz úgynevezett “kevert fajúak” és “nem kevert fajúak” között, az az emberiesség szekuláris felfogása és a Biblia ellen egyaránt vét, hiszen a Biblia szerint Isten egyszerűen embert teremtett.

Bár Orbán Viktor 2010 utáni nyilvános megszólalásai, ezen belül hírhedt tusnádfürdői beszédei eddig sem voltak mentesek a kirekesztő, idegenellenes szólamoktól, az idei bálványosi szabadegyetemen ténylegesen a XX. század történelmének legsötétebb korszakát idéző szavak hagyták el a száját: „…van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke”.

A miniszterelnök bálványosi szabadegyetemen tartott évenkénti eszmefuttatásaiból időnként következtetni lehet az autoriter hatalomgyakorlás várható tendenciáira, hangsúlyeltolódásaira. E szónoklatait olvasva évente egyszer a nyilvánosság bepillantást nyerhet a miniszterelnök összekuszálódott illiberális elméjébe: míg Orbán 2014-ben a magyar nép félázsiai eredetén, 2019-ben kipcsak származásán lelkendezett, 2022-ben már arról beszél, hogy mi magyarok „nem vagyunk kevert fajúak”.

Lehet létjogosultsága annak az álláspontnak is, amely szerint az ilyen beszédek gerincét adó zavaros összeesküvéselméletek és politikai filozófiának álcázott szélsőjobboldali lózungok hangoztatásának fő célja a jelenlévő hallgatóság és az udvari talpnyalók elbűvölésén túl a figyelemelterelés, gumicsont adagolása a még megmaradt ellenzéki nyilvánosság, független sajtó számára. De Orbán legutóbbi beszédét szó nélkül hagyni helytelen.

Orbán Viktor az elmúlt évekből már nagyon jól ismert ellenségképgyártással („ők”-„mi”), idegenellenes, sorosozós uszításaival azt a hamis látszatot akarja kelteni, hogy a globalizáció korában természetszerűleg jelen lévő kulturális sokszínűség, a tolerancia és a háborúk, éhínségek elől menekülő embertársaink iránti szolidaritás valamiféle idejétmúlt társadalmi-politikai konstrukció.

Magyarország miniszterelnöke most 2022-ben, náci nyelvezetet használva próbál politikai tőkét kovácsolni. Erre soha nem kaphatott felhatalmazást attól a magyar társadalomtól, amelyet most épp a „kevert fajúság” szóba hozásával próbál átverni, megosztottságát növelni, morális állapotát tovább roncsolni.

Az idei bálványosi beszédből kiderült, hogy a miniszterelnök végleg saját rögeszméinek és hatalommániájának foglyává vált. Beszédmódja, bármi legyen is annak mögöttes célja, önmagában ok arra, hogy Orbán Viktor a civilizált világ, a demokrácia iránt elkötelezett nemzetközi közösségek, szervezetek szemében nemkívánatos személlyé váljon és távozzék a magyar és az európai politikát formálók köréből. A magyar társadalomnak pedig fel kell ismernie: az ilyen, folyton a nemzetre hivatkozó, de valójában a nemzet érdekei ellen cselekvő vezetők történelmünk során mindig katasztrófába vitték az országot.

 

Budapest, 2022. 07. 28.


Eötvös Károly Intézet


A kezdeményezéshez csatlakozók (további aláírókat az aHang felületén várunk):


Bán Zsófia, író 

Bíró Kriszta, színész 

Bodnár Zoltán jogász, egyetemi docens 

Csepregi András, evangélikus lelkész 

Darvasi László, író  

Dés László, zenész

Erdős Virág, költő 

Ferge Zsuzsa, szociológus, az MTA r. tagja

Fullajtár Andrea, színész

Gábor György vallásfilozófus, egyetemi tanár 

György Péter, esztéta 

Győrffy Dóra közgazdász, egyetemi tanár 

Horváth Aladár, polgárjogi politikus

ifj. Bibó István, művészettörténész

Iványi Gábor lelkipásztor 

Karsai László történész, professzor emeritus 

Kerékgyártó István, író 

Kertész János, fizikus, az MTA r. tagja  

Király Júlia, közgazdász, egyetemi tanár 

Nádler István, festőművész 

Nádori Lídia, műfordító 

Neményi Mária, szociológus 

Orbán Katalin, kultúrakutató 

Parti Nagy Lajos, író 

Radnóti Sándor, esztéta, akadémikus 

Rajk Judit, énekművész 

Rényi András művészettörténész, egyetemi tanár

Rugási Gyula filozófus, egyetemi tanár 

Sz. Bíró Zoltán, történész 

Tarr Béla, filmrendező

Tillmann József filozófus, egyetemi tanár 

Tompa Andrea, író 

Törley Kata, tanár 

Váradi András, biokémikus 

Vásárhelyi Mária, társadalomkutató, közíró 

Vojnich Erzsébet, festőművész 

Závada Pál, író

Zsigó Jenő, szociológus

Legolvasottabb bejegyzések