ekint embléma

Völner Pál bűne „csak” a NER-elit által foglyul ejtett állam szokásos ügymenete (álláspont)

álláspont 2021-12-10 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az Eötvös Károly Intézet blogbejegyzése Völner Pál államtitkár, miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő hivatali vesztegetési ügyéről.

Felhívás az olvasónak!


Egy-egy elemzésünk, állásfoglalásunk jelképes örökbefogadásával Ön is támogathatja munkánkat! Amennyiben élni kíván a lehetőséggel, az alábbi számlaszámokra utalással teheti meg:


Forint utaláshoz: 10918001-00000041-54080013

Euro utaláshoz: 10918001-00000041-54080037

USD utaláshoz: 10918001-00000041-54080044


Számlatulajdonos: Eötvös Károly Közpolitikai Alapítvány


Cím: 1088 Budapest, Szentkirályi u. 11. 

Bank: UniCredit Bank

SWIFT: BACXHUHB


Támogatás esetén kérjük, küldjön egy üzenetet az info@ekint.org email-címre, amelyben tájékoztat minket arról, hogy név szerint is feltüntethetjük-e Önt az intézet által kiadott írás örökbefogadójaként. 


Megtisztelő támogatását nagyon köszönjük!


***

Kedd reggel robbant a hír, hogy Polt Péter legfőbb ügyész hivatali vesztegetés gyanúja miatt kezdeményezi Völner Pál országgyűlési képviselő, az igazságügyi minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos mentelmi jogának felfüggesztését. A gyanú szerint Völner Pál hosszabb időn keresztül alkalmanként 2 és 5 millió forint közötti összeg fejében – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően. Az ügyészség szerint Völner cselekménye „vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette megalapozott gyanúját kelti”. Az Orbán Viktorhoz heti rendszerességgel egyeztetésekre járó, máskor a miniszterelnökkel propaganda jelleggel italozó politikus államtitkári posztjáról pillanatok alatt lemondott, azonban országgyűlési képviselői mandátumát továbbra is betölti.

Azt egyelőre a politikai elemzők is csak találgatják, hogy a Fidesz a NER fennállása óta messze legszorosabbnak ígérkező országgyűlési választások előtt alig négy hónappal Varga Judit igazságügyi miniszter jobbkezét – akire az elmúlt időszakban olyan kényes feladatokat delegáltak, mint a titkos megfigyelések engedélyezése (emlékezetes pillanat, amikor az államtitkár az igazságügyi minisztert saját füzetével védi meg a Pegasus-üggyel kapcsolatos kellemetlen ellenzéki képviselői kérdésektől) – miért „áldozta be”. A konkrét okokra talán sosem derül fény, ám az ügy ettől függetlenül az orbáni jogrend egyik alapvető működésbeli jellemzőjére tökéletesen rávilágít. A „state capture”, vagyis az a közjogi-politikai helyzet, amikor az állam, az állami intézmények a közérdek helyett bűnös magánérdekek mentén funkcionálnak, Magyarországon egyidejűleg fordított előjellel is erőteljesen jelen van: az állam tendenciózusan nyomul be a magán-, vagy piaci szférába, illetve a magán- és közszféra határán lévő területekre (a végrehajtás ilyen területnek tekinthető) és alakítja át az alapvető működési mechanizmusokat az egyébként régóta magánérdekek alapján működtetett „állami” akarat mentén. Az autokráciákra – amellett, hogy azokban törvényszerűek a bizonyos időközönkénti belső hatalmi leszámolások (amely a Völner-ügyben sem zárható ki) – általában is jellemző, hogy az „állami érdek” nem a „közérdeket”, hanem az autokratikus politikai-gazdasági elit magánérdekét takarja, amely viszont – az Orbán és a hozzá hasonló „újhullámos” autokraták hatalmát megalapozó valódi ideológia híján – folyamatosan újabb, jól jövedelmező területeket, ágazatokat követel magának a lojalitásért cserébe. Miközben egy 2015-ös törvényi reform következtében a bírósági végrehajtók önállósága csökkent és erősödött a végrehajtások feletti minisztériumi kontroll, Völner Pál államtitkárként, miniszteri biztosként „elintéz” dolgokat a végrehajtói kar (azóta letartóztatott) elnökének, például a jogszabályok által rábízott feladat- és hatáskörében eljárva eléri, hogy egyes körzeteket bizonyos végrehajtók „szerezzenek meg”. Ez a működésmód a NER-ben főszabály, legyen szó akár különleges gazdasági övezetté minősített területeket létrehozó jogalkotásról, akár kaszinókoncesszióról.

A Völner-ügyhöz hasonló horderejű esetek – ne felejtsük el, Völner Pál kormánytag volt, aki heti szinten kilincselt a Karmelitában – demokráciákban kivételesen fordulnak elő, s minimum az adott ágazatért (jelen esetben az igazságügyért) felelős miniszter azonnali lemondását vonják maguk után. Ez nálunk természetesen elképzelhetetlen – noha Varga Juditnak, ha tudott az ügyről, bűnrészessége, ha nem tudott róla, alkalmatlansága miatt kellene lemondania –, hiszen Völner feltételezett bűne az Orbán és holdudvara által elfoglalt államra jellemző szokásos ügymenet, mindennapi ujjgyakorlat. Ha nyer az ellenzék 2022-ben, az alkotmányos helyreállítást a foglyul ejtett állam azonnali felszabadításával kell kezdenie. 

***

Kép forrása: Varga Judit // Facebook

Legolvasottabb bejegyzések