ekint embléma

Autonóm politikai törekvések az illiberális rezsim önkormányzataiban

álláspont 2019-10-02 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az EKINT állásfoglalása a közelgő önkormányzati választások tétjéről.

Van-e egyáltalán és ha igen, mi a valódi tétje a közelgő választásoknak? Érdemes-e azért küzdeni a helyi közösségeknek, illetve az ellenzéki pártoknak, hogy polgármesterjelölteket állítsanak, önkormányzati képviselőket delegáljanak azokba az önkormányzatokba, amelyek mozgásterét a kormányzat fogja meghatározni?

Az Eötvös Károly Intézet állásfoglalása a önkormányzati választások közelsége miatt is keresi ezekre a kérdésekre a válaszokat. Áttekintjük a helyi önkormányzati autonómia kormányzati felszámolásának történetét, rávilágítunk a választásoknak az autoriter rezsimekben betöltött felemás funkciójára, továbbá vizsgáljuk a kormánynak az önkormányzatokkal szembeni nyílt  zsarolásait.

Az illiberális rezsimben a demokratikusan működő önkormányzat előképe lehet a jogállam majdani helyreállításának. Az intézet amellett érvel, hogy az október 13-án esedékes önkormányzati választások tétje az autoriter kormányzás által a szabad önkormányzás elé állított közjogi korlátok ellenére sem csekély. Azért helyes elmenni szavazni, hogy országszerte minél több helyen lehessen bizonyítani: miközben az ellenzéki jelöltek sikere ezt önmagában nem szavatolja, de jobb demokratikusan működő helyi önkormányzatokkal élni együtt, mint a NER pórázán tartott helyi hatalom uralma alatt!

Az állásfoglalás az alábbi linken érhető el: http://ekint.org/lib/documents/1570009363-EKINT_Autonom_politikai_torekvesek_az_illiberalis_rezsim_onkormanyzataiban.pdf

Legolvasottabb bejegyzések