ekint embléma

A veszélyhelyzet mindent betakar (álláspont)

álláspont 2022-05-11 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az Eötvös Károly Intézet álláspontja az Alaptörvény küszöbön álló tizedik módosításáról.

Az Alaptörvény küszöbön álló, tizedik módosítása, amelyet Varga Judit igazságügyi miniszter már az új Országgyűlés megalakulását követő napon benyújtott a parlamentnek, az orosz-ukrán háborús konfliktusra hivatkozással a veszélyhelyzet új esetkörét kívánja létrehozni. A T/25. számú javaslat szerint a kormány immár nemcsak az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén”, hanemszomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa okán is dönthet a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a rendeleti kormányzás bevezetéséről.

Ne feledjük, Magyarországon most is veszélyhelyzet és rendkívüli jogrend van hatályban, pedig a kormány már több mint két hónapja kivezette az utolsó komolyabb járványügyi korlátozásokat, így a zárt terekre vonatkozó általános maszkviselési kötelezettséget, illetve a rendezvényekre vonatkozó korlátozásokat, és a vírushelyzet alakulására hivatkozással május eleje óta csak heti rendszerességgel közli a járványügyi adatokat. A veszélyhelyzet újabb és újabb meghosszabbításakor a kormány visszatérően fogadkozott, hogy indokolt esetben hajlandó az eredetileg megszabott törvényi határidő előtt megszüntetni a rendkívüli jogrendet, a fenti fejlemények ellenére azonban ezt a mai napig nem tette meg. A veszélyhelyzeti jogrend 2020 márciusa óta, néhány hónapos megszakítással, folyamatosan fennáll. És a legújabb tervek szerint marad is velünk újabb hosszú, előre nem látható időszakig, csak immár nem a vírushelyzetre, hanem Oroszország Ukrajna elleni háborújára hivatkozással. A kormány ugyanis bevallottan hosszú hónapokig, akár évekig is elhúzódó háborúra számít.

Sokszor leírtuk már, hogy veszélyhelyzetben a kormány rendeletet alkothat, amellyel törvények rendelkezéseit felülírhatja (kvázi „törvényerejű rendeletet” alkothat), és az alapjogokat széles körben korlátozhatja, figyelmen kívül hagyva a jogrend normális működése idején irányadó arányossági követelményt. Arra is számos esetben rámutattunk, hogy a Fidesz-KDNP kormány még saját Alaptörvényét sem tartja tiszteletben, amikor a veszélyhelyzeti jogrendet működteti: (1) a kormánytöbbség által dominált Országgyűlés ugyanis egyfajta blanketta-felhatalmazással korlátlan ideig és előre nem látható tárgykörökben is jóváhagyta a kormány rendeletalkotási jogosítványát, (2) a kormány a járványhelyzettel közvetlenül össze nem függő szabályozási területeken is számos rendeletet alkotott, és durván szűkítette az alapjogok által védett szabadságunkat, és (3) a különleges jogrendet arra használta fel, hogy tovább építse saját hatalmát és rombolja a független intézmények maradékát.

Az Alaptörvény tizedik módosítása újfent bizonyítja, hogy a kormány saját alaptörvényét is semmibe veszi. Egyfelől azzal, hogy pillanatnyi politikai érdekitől vezérelve bármikor hajlandó módosítani azt. Ez a gyakorlat teljesen idegen konszolidált alkotmányos demokráciákban, ahol az alkotmányok szövegét a módosításra vonatkozó szigorú eljárási szabályok mellett adott esetben erre a célra létrehozott speciális klauzulák, de legalábbis alkotmányos konvenciók védik. Másfelől a jelenlegi szöveg a fegyveres konfliktussal fenyegető veszély esetére a különleges jogrendi helyzetek számos formáját rögzíti, a kormány mégis egy régi-új úton próbálkozik: a veszélyhelyzet esetköreit szélesíti olyan tényállásokkal („szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa”), amelyek semmiképpen sem illenek a veszélyhelyzeti különleges jogrend szabályozási logikájába. A kormány azonban a már jól bejáratott utat választja: pontosan tudja, hogy a veszélyhelyzet kihirdetésével, és egy új felhatalmazási törvény elfogadásával minden független intézményes kontrollt kiiktathat a rendeleti kormányzás útjából. Az egyetlen lehetséges ellensúly, az Alkotmánybíróság ugyanis már évek óta csak nevével őrzi az alkotmányosság értékeit.

Az autoriter kormányzás jellemzőit jól ismerő olvasó jogosan teszi fel a kérdést: De számít-e egyáltalán, hogy marad-e vagy sem a különleges jogrend? Az Országgyűlés ugyanis évek óta csak demokratikus álca, működése alig-alig különbözik a rendeletalkotás üzemmódjától. Csak kormányjavaslatok kerülnek a parlament elé, nincs érdemi szakmai vita, az ellenzék jogainak egyre szigorúbb korlátozása érvényesül.

Az abszolút hatalom félelem az emberektől, félelem a néptől, félelem az intézményektől, félelem a saját oligarcháktól, félelem mindentől, az esőtől és a napsütéstől is. 

A túlbiztosítás mindig a félelem jele. Az abszolút hatalom a fennmaradása érdekében korábban  megszerzett abszolút garanciákat hajlamos újabb és újabb mégabszolútabb garanciákkal alátámasztani, miközben nem alaptalanul attól retteg, hogy mindezek legvégül majd mégis elégtelennek bizonyulnak.


***


Felhívás az olvasónak!


Egy-egy elemzésünk, állásfoglalásunk jelképes örökbefogadásával Ön is támogathatja munkánkat! Amennyiben élni kíván a lehetőséggel, az alábbi számlaszámokra utalással teheti meg:


Forint utaláshoz: 10918001-00000041-54080013

Euro utaláshoz: 10918001-00000041-54080037

USD utaláshoz: 10918001-00000041-54080044


Számlatulajdonos: Eötvös Károly Közpolitikai Alapítvány


Cím: 1088 Budapest, Szentkirályi u. 11. 

Bank: UniCredit Bank

SWIFT: BACXHUHB


Támogatás esetén kérjük, küldjön egy üzenetet az info@ekint.org email-címre, amelyben tájékoztat minket arról, hogy név szerint is feltüntethetjük-e Önt az intézet által kiadott írás örökbefogadójaként. 


Megtisztelő támogatását nagyon köszönjük!

Legolvasottabb bejegyzések