ekint embléma

A kormányon kívül ki vitatná, hogy család nélkül felnőni sokkal rosszabb, mint családban nevelkedni? (vélemény)

vélemény 2020-11-17 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az Eötvös Károly Intézet blogbejegyzése.

Felhívás az olvasónak!


Egy-egy elemzésünk, állásfoglalásunk jelképes örökbefogadásával Ön is támogathatja munkánkat! Amennyiben élni kíván a lehetőséggel, az alábbi számlaszámokra utalással teheti meg:


- Forint utaláshoz: 11600006-00000000-78417407 (IBAN: HU56 1160 0006 0000 0000 7841 7407) 

- Euro utaláshoz: 11600006-00000000-78416231 (IBAN: HU89 1160 0006 0000 0000 7841 6231)

- USD utaláshoz: 11600006-00000000-78416303 (IBAN: HU85 1160 0006 0000 0000 7841 6303)


Támogatás esetén kérjük, küldjön egy üzenetet az info@ekint.org email-címre, amelyben tájékoztat minket arról, hogy név szerint is feltüntethetjük-e Önt az intézet által kiadott írás örökbefogadójaként. 


Megtisztelő támogatását nagyon köszönjük!


***

A múlt heti kormányzati ámokfutás okozta döbbenetből még mindig nem tudtunk felocsúdni. Az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslatok egyértelműen jelzik a kormányzati szándékot: csak a hatalom megtartása érdekli őket, az ennek útjában álló emberi sorsok, jogosultságok és remények tömeges feláldozása kevésbé.

A naponta már több mint száz ember életét követelő járvány idején a kormány erőfeszítéseit nem a szükséges intézkedések meghozatalára koncentrálja, hanem az Alaptörvénynek az eszelősségig irracionális módosításával, a választási rendszer további testre szabásával, kisebbségek jogainak megnyirbálásával foglalkozik. Eközben azzal vádolja az Európai Uniót, amit valójában a magyar kormány tesz: Varga Judit ugyanis arról beszél a Facebook-oldalán, hogy az Európai Unió többek között azért támadja és fenyegeti pénzügyi szankciókkal Magyarországot, mert a magyar kormány meg kívánja védeni a házasságot és a családot. Ez a gondolat azt sugallja, hogy Magyarországon veszélyben vannak ezek az intézmények, és a kormány elkötelezett azok védelme iránt. Mivel szerintünk az nem értelmes állítás, hogy az egyedülállók örökbefogadóvá válása veszélyeztetné a házasság és a család értékeit, addig azt is kétkedve fogadjuk, hogy a kormány elkötelezettsége őszinte lenne. 

Ennek bizonyítéka, hogy az elmúlt hónapokban többször is módosították az örökbefogadásra vonatkozó jogszabályi környezetet. Az ötletszerű, gyakori jogszabály-módosítások természetüknél fogva idegenek a jogállami működésmódtól. Egy jogállamban ugyanis az egyének stabil és kiszámítható jogi környezetben tervezhetik életüket. A Fidesz-KDNP kormány azonban fittyet hány nagyszámú honfitársunk terveire és várakozásaira, ha hatalmi érdeke így kívánja. (Megjegyezzük, hogy a jogrend stabilitása és a gyakori módosítások tilalma a jogállamiság senki által nem vitatott alapkövetelménye, ebben a vonatkozásban pedig a kormány aligha érvelhet azzal, hogy a jogállamiság homályos követelményére hivatkozással kritizáljuk a hatalomgyakorlás módját.)

Elsőként, még 2020 júniusában az örökbefogadásra felkészítő kötelező tanfolyamot törölték el, ezt a lépést szakmai és civil körökben is indokolatlannak és károsnak tekintették. Fontos adalék, hogy ugyanez a kormány 2018-ban még 21-ről 40 órára emelte a felkészítő tanfolyam időtartamát.

Kásler Miklós október elején kiadott rendelete ismét koncepcionális változásokat eredményezett az örökbefogadás szabályozásában: lényegesen szűkítette a nem házasságban élők – tehát élettársak vagy egyedülállók – örökbefogadási lehetőségét. Az akkori módosítás, nem sokkal Dúró Dóra Darálójának barbár esetét követve elsősorban az LMBTQ közösséghez tartozó személyeket célozta. Akiknek az örökbefogadáshoz való jogát eddig is korlátozták a magyar jogszabályok, hiszen azonos nemű párok bár bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíthetnek Magyarországon, egymás gyermekének örökbefogadásától most már el vannak zárva. Arra azonban – ha csak korlátozottan is – eddig lehetőségük volt, hogy egyedülálló személyként szülők lehessenek. Ezt a jogot (és reményt) vonta el lépésről lépésre a jelenlegi hatalom. A 2020 októberéig érvényesülő szabályozás szerint abban az esetben, ha az eljáró gyermekvédelmi szakszolgálat nem talált az illetékességi területén megfelelő házaspárt, házasságon kívül élő személyeknek is esélyük volt az örökbefogadásra. A 35/2020. (X. 5.) EMMI rendelet értelmében azonban az egyedül örökbe fogadni kívánó személyek lehetősége az örökbefogadásra csak akkor nyílt meg, amikor megfelelő házaspárt az egész ország területén, azaz más megyében sem talált az eljáró szakszolgálat. Ezt a kevéske lehetőséget is tovább szűkíti az a múltheti javaslat, (nem meglepő módon egy salátatörvény eleme), amely szerint egyedülállók csak “különleges méltánylást érdemlő esetben” fogadhatnak örökbe, ehhez pedig a családpolitikáért felelős miniszter, jelen esetben Novák Katalin engedélye szükséges. Az engedély megadásakor pedig figyelemmel kell lenni arra az újonnan beillesztett, súlyosan diszkriminatív és irracionális alaptörvényi rendelkezésre is, amely – mint ahogy az előző blogbejegyzésünkben megírtuk – kétségbe vonja azt, hogy az azonos neműek jó szülők lehetnének. A kormány tehát két irányból is ütést mért az általa privilegizált életformától eltérő módon élő és szerető kisebbségekre.

Nyilvánvaló, hogy ezek a módosítások nemcsak a potenciális örökbefogadók esélyét veszik el, hanem sok szeretetre vágyó gyerekét is. A kormány tehát megint azokat bántja, akik a legkiszolgáltatottabbak. Ugyanaz a szívtelen logikátlanság működik itt, mint amit a hajlék nélkül élők kriminalizálásakor megtapasztalhattunk.  


Kép forrása: 168 óra

Legolvasottabb bejegyzések