ekint embléma

Magyarország a vírusveszély elmúlta után nem lesz olyan, mint korábban (vélemény)

vélemény 2020-05-18 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az Eötvös Károly Intézet véleménye.

Felhívás az olvasónak!


Egy-egy elemzésünk, állásfoglalásunk jelképes örökbefogadásával Ön is támogathatja munkánkat! Amennyiben élni kíván a lehetőséggel, az alábbi számlaszámokra utalással teheti meg:


- Forint utaláshoz: 11600006-00000000-78417407 (IBAN: HU56 1160 0006 0000 0000 7841 7407) 

- Euro utaláshoz: 11600006-00000000-78416231 (IBAN: HU89 1160 0006 0000 0000 7841 6231)

- USD utaláshoz: 11600006-00000000-78416303 (IBAN: HU85 1160 0006 0000 0000 7841 6303)


Támogatás esetén kérjük, küldjön egy üzenetet az info@ekint.org email-címre, amelyben tájékoztat minket arról, hogy név szerint is feltüntethetjük-e Önt az intézet által kiadott írás örökbefogadójaként. 


Megtisztelő támogatását nagyon köszönjük!


***


Ennyi idő után már senkit nem kellene, hogy érdekeljen Magyarországon, hogy merre kószál a miniszterelnök. Az azért mégis feltűnő, hogy miután napokig azzal volt tele a sajtó, hogy Brüsszel nem hajlandó megérteni, hogy itthon éppen a vírussal kell foglalkozni, nem érhet rá alapvetően tartalmatlan és érdektelen nyunyókákon rágódni, nem megy el a magyar jogállamról (hűlt helyéről) szóló Európai Parlamenti vitára. Elküldene helyette valakit, aki menne, de ő meg nem kell a meghívóknak. Alkalmat jelentett a propagandagépezet számára egy újabb sértett kelet-európai nyöszörgésre arról, hogy ott az európai központban nem veszik figyelembe a magyar emberek érdekeit. Na de néhány órával később ugyanez a miniszterelnök már Belgrádban van, ahol nyilván erősen figyelnek az érdekeinkre, fontosabb is lehet, minden valószínűség szerint a maffiaállam anyagi érdekei miatt. Ezek a prioritások, így épül fel a magyar külpolitika.

Ha már ott volt, arról is szót ejtett, hogy mire készül a botrányos felhatalmazási törvénnyel kapott korlátlan hatalmával. Ha már a belgrádi utazás tényleges célját úgyse tudhatjuk meg. Az lett mondva, hogy visszaadja a parlamentnek. Itt kicsit azért meg lehetünk zavarodva, hiszen több hete azt halljuk, hogy a Parlament jogosult a különleges jogkörök visszavonására. Ezek szerint mégis az Alaptörvény szövegének lenne igaza, hogy azt csak a kormány kezdeményezheti? Azt persze senki nem hiheti, hogy a további hatalomkoncentrációt és a klientúra további gazdasági térnyerését elősegítő törvényeket és intézkedéseket is visszavonnák. A rendeletek egy részének is az lesz a sorsa, hogy a nyakunkon maradnak, persze eleve nem volt közük a vírus által okozott veszélyhelyzethez.

E két hónap leltárának elkészítése még hátra van, ebben az EKINT is részt vesz, de az már most látszik, hogy tartós nyomot hagynak a kulturális életen, a balatoni kikötőkön, a kórházakon, nem is beszélve emberek autonómiájáról, akiktől megtagadják a rendelkezést nemi identitásuk regisztrációjáról és azokról a magáncégekről, akik kénytelenek eltűrni, hogy kormányzati utasításra az üzleti tevékenységüket mérjék fel, az információszabadság durva csonkolásáról, a politikai véleménynyilvánítási szabadság durva visszanyeséséről.

Magyarország a vírusveszély elmúlta után, amit onnan tudhatunk, hogy a miniszterelnök majd szól, hogy vége, nem lesz olyan, mint korábban. E változásnak egy része az Orbán-rezsim kiteljesedésével kapcsolatos romlás, amivel kapcsolatban a miniszterelnöknek lett volna módja kifejteni véleményét az Európai Parlamentben. De beszélni már csak a rádióban tud, ahol nincsenek igazi kérdések és a mikrofon nem pirul bele a cigányozásba, sorosozásba és a magyar polgárok hülyének nézésébe. 


Kép forrása: magyarnarancs.hu

***

Segítsen, hogy továbbra is kiállhassunk közös értékeinkért! Támogassa az EKINT-et! 

Akár adója 1%-áról nyilatkozva, akár adományozás formájában segítené munkánkat, az EKINT támogatásához szükséges minden információt megtalál az alábbi linken: http://ekint.org/tamogasson

Támogatását előre is nagyon köszönjük!

Legolvasottabb bejegyzések