ekint embléma

Szerdán séta az autonómiákért és a demokráciáért

sajtó 2019-09-23 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az EKINT a Magyar Szolidaritás Mozgalommal és az Idetartozunk Egyesülettel közösen sétát szervez az autonómiákért és a demokráciáért szeptember 25-én

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Idetartozunk Egyesület a kifogásolható módon jelölt és megválasztott ombudsman hivatalba lépése napjára, szeptember 25-re, sétát hirdet az autonómiák és a demokrácia védelméért. 

Harmincöt civil szervezet és két volt ombudsman még május 22-én felhívta a jelölésre jogosult köztársasági elnök figyelmét arra, hogy az alapvető jogok biztosának kiválasztását az ENSZ közgyűlése által elfogadott Párizsi Alapelveknek megfelelően nyilvános és plurális eljárásban folytassa le. Ennek ellenére a jelölésre az érintett szakmai és civil szervezetek bevonása és társadalmi vita nélkül, titkos eljárásban került sor, amely így nem felel meg az intézmény függetlensége követelményének és az azt megillető közbizalomnak. 

A séta résztvevőiként Kéthly Anna és Bibó István szobrainál (Markó utca – Széchenyi rakpart sarok) szeptember 25-én délután 17h-kor gyülekezünk, ahonnan az Alapvető Jogok Biztosának kormány által elvett székházáig sétálunk. A független intézmények szorongatásának, az autonómiák módszeres tönkretételének csak egyik példája az, ami az ombudsmanintézményrendszerrel történt, illetve történik. Ezért a séta helyszínein elhangzó beszédekben az ombudsman intézményén túl szó lesz a szegények, a kisebbségek jogvédelméről, az egyetemi autonómiáról, az akadémiai és az alkotás szabadságainak demokratikus és alkotmányos igényéről, az önkormányzatok, a bíróságok és az Alkotmánybíróság függetlenségének követeléséről, azaz arról is, hogy jobb intézmények, mint emberek uralma alatt élni. 

A tüntetés tervezett programja:

Beszédet mond Gegesy Ferenc, Majtényi László, Setét Jenő, Szepesházi Péter, Székely Sándor, Szilágyi Emese, Takácsné Lencsés Márta.

Közreműködő művészek: Fullajtár Andrea, Dés László, Parti Nagy Lajos, Lázár Domokos (Esti Kornél zenekar)

Műsorvezető: Váradi Júlia

A sétát meghirdető civil szervezetek várják kezdeményezésükhöz személyek és szervezetek csatlakozását. 

Csatlakozni az info@ekint.org, a szervezet@szolidaritasmozgalom.hu, az idetartozunk@idetartozunk.eu, illetve az esemény facebook oldalán.

Legolvasottabb bejegyzések