ekint embléma

"A civilek viharban vannak" - Majtényi László évzáró gondolatai

publikáció 2017-12-30 | Majtényi László Fb Sharing

Évzáró hírlevél az EKINT elnökétől.

„A remény semmiképpen nem azonos az optimizmussal. Nem azt a meggyőződést jelenti, hogy valami majd jól alakul, hanem a bizonyosságot abban, hogy valaminek van értelme, függetlenül attól, hogyan végződik.” Václav Havel


Eltelt egy év. Ilyenkor számvetést illik készíteni. Végig kell gondolnunk azt, hogy munkánknak a folyamatosan nehezedő körülmények között van-e a külső szemlélő számára is felismerhető, látható vezérlő eszméje, volt-e továbbá a magyar társadalom számára is érzékelhető közvetlen haszna és volt-e távlatokban értelmet nyerő értelme.

Az első kérdésre a választ az Eötvös Károly Intézetnek a honlapunkon megtalálható küldetésnyilatkozata adja meg: vállalt feladatunk az alkotmányosság védelme. Számos szövetségesünkkel dolgozunk az ezzel összefüggő részcélokért, de abban a tekintetben kivételesek, egyediek vagyunk nem csak a civil társadalom szervezetei között, hanem a hazai közéletben is, hogy a szabadság bármely kérdése legyen is napirenden, a mi szemünk előtt mindig a szabadság infrastruktúrájának egésze lebeg, az egyes elemeket mindig az alkotmányosság egésze szempontjából értékeljük. (Hozzátehetjük, ez a működési program, amely a nemzeti együttműködés viszonyai között külön indoklásra biztosan nem szorul, nemzetközi összehasonlításban is szokatlan, a hozzánk hasonló szervezetek rendszerint a szabadság valamely elemére szakosodtak.) Ha csak a 2017-es évet nézzük is, vannak számba vehető közvetlen eredmények, amelyek közös szabadságaink valamely fontos részét védték, esetleg meg is erősítették (pl. legyen a nemzetbiztonsági szolgálatok felett külső kontroll, akadályozzuk meg, hogy a politikusok eszközként használják gyerekeinket) és vannak olyanok, amelyeknek hasznát inkább a mottóként választott Havel idézet értelmében látjuk (pl. az alkotmánybíráskodás bírálata), van olyan projektünk is, amelynek célja alapvetően a romboás dokumentálása: (pl. a megjelenés előtt álló Harcz az alkotmányért című kötet). Ezeket a megközelítéseket az foglalja egységbe, hogy szerintünk elsőrendű feladat a szabadság ügyének napirenden tartása.

A Nemzeti Együttműködés Rendszere új életszakaszába lépett. A kulturális omlás idejét éljük. Ebben az évben épült ki teljes pompájában egy új, a totális rendszerek hangján megszólaló propaganda-gépezet és az ennek részeként működtetett kormányzati hecc-sajtó. Amire nem volt eddig példa, tervszerűen szervezett, gondosan felépített és megnevezett személyek és jogvédő szervezetek elleni olykor még erőszakkal is fenyegető kampányok idejét éljük. Ennek legláthatóbb esete a létezhető legalpáribb hangot megütő, jelenleg is zajló, Soros György elleni kampány. Továbbá az idei nemzeti konzultációban megtörtént, amire eddig nem volt példa: nevesítve, teljesen hazug környezetben a magyar állam nevében a gyűlölet tárgyaként megneveztek civil szervezeteket. A gyűlöletkampány folyománya az őcsényi eset. Őcsényben egy emberséges panziótulajdonos befogadott volna menedékstátuszt elnyert hivatalosan oltalmazott embereket: anyákat gyerekeikkel. Válaszul életveszélyesen megfenyegették, lefejezéssel riogatták, autója gumiját kiszúrták, azaz kialakult a lincshangulat. Erre pedig a magyar miniszterelnök nemhogy kormányférfihoz, de politikushoz is méltatlanul úgy reagált, hogy az őcsényi hisztériával személy szerint szimpatizál. Megint csak néhány nap telt el és a NER által alkalmazott volt pártállami kém Mészáros Lőrinc televíziójának szerkesztett műsorában azt állította, hogy a menekülteket segítő civilek jogállással nem rendelkeznek, így őket bárki szabadon megölheti. Ez volt a magyar média történetének legsúlyosabb jogsértése. Külföldről is kevés hasonló esetről tudunk. Például a polgárháború idején a messzi ruandai rádióban hangzottak el ilyen szövegek. Persze Magyarország nem Ruanda, az esetet a médiahatóság jogellenesnek ítélte, amellyel szerinte a kiszabott ötszázezer forint büntetés éppen arányos.

A kormányzati propaganda forró őszt vizionált, amely pedig elmaradt. A magyar társadalom egyelőre értetlenül néz körül, hűvösek és egyre hidegebbek lesznek az esték. A civilek viharban vannak.

A rendszer nem csak az autonómiákat, a személyközi viszonyokat is rombolja, az emberek, ha a politika kényes témáiról szót váltanak, gyakran lehalkítják a hangjukat. Ferenc József, Horthy, Kádár, először gyilkolt, azután konszolidált. A NER egyiket sem teszi, hanem szítja a harci, háborús pszichózist, amivel nem elfedi, hanem rövid távon is leleplezi belső ürességét. Az ilyen rendszer történelmi perspektívában fenntarthatatlan
.


2017.12.29.

                                                                                                                      

Majtényi László


Forrásaink, amint az a közhasznúsági jelentéseink hozzáértő böngészője előtt világos, láthatóan nagyon szűkösek. Ha egyetért a céljainkkal és szeretné, hogy jövőre is legyen lehetőségünk az alkotmányosság, a megmaradt szabadságaink védelmére és az alkotmányos helyreállítás ügyének képviseletére - akkor, akár kisebb összeggel is - kérjük, támogassa az Eötvös Károly Intézet munkáját.

Számolgattunk: ha csupán ezer olyan támogatónk lenne, aki havonta hatszáz forinttal, azaz két villamosjegy árával segítene minket, az évente hétmillió forinttal növelné a bevételeinket, ez pedig közel negyede az intézet fenntartásához szükséges minimális forrásigénynek. Ha pedig ez az összeg havi ezer forintot tenne ki, az - legalábbis az elmúlt évek összehasonlításában - a költségvetésünk legnagyobb tétele lenne.

Ha erőfeszítéseinket támogathatónak tartja, segítse munkánkat! Köszönjük!

Számlaszámunk: Erste Bank 11600006-00000000-78417407

Számlatulajdonos: Eötvös Károly Közpolitikai Nonprofit Kft.

(Fotó: EH)

Legolvasottabb bejegyzések