ekint embléma

Levélben fordult az Európa Tanács végrehajtást ellenőrző szervéhez az Eötvös Károly Intézet

álláspont 2017-12-29 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Elégtelennek tartjuk a magyar kormánynak a Szabó és Vissy kontra Magyarország ügyben hozott ítéletének végrehajtására tett intézkedéseit.

Levélben fordult az Európa Tanács végrehajtást ellenőrző szervéhez, a Miniszteri Bizottsághoz az Eötvös Károly Intézet, a mert elégtelennek tartja a magyar kormány intézkedéseit a Szabó és Vissy kontra Magyarország ügybe hozott strasbourgi ítélet végrehajtására vonatkozóan.

A miniszteri engedély alapján végzett titkos megfigyelés hazai szabályozásának ügyében az Eötvös Károly Intézet korábbi igazgatója, Szabó Máté, és az intézet egykori munkatársa, Vissy Beatrix fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához. A testület a 2016. január 12-én kihirdetett ítéletében kimondta: a magyar szabályozás az alapvető szabadságok védelméről szóló, Rómában, 1950. november 4-én kelt Egyezmény 8. cikkében biztosított magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog sérelmét eredményezi.

Noha több mint egy év eltelt az ítélet kihirdetése óta, annak végrehajtása továbbra is várat magára, s erre irányuló törekvés sem figyelhető meg a magyar kormány részéről: a Belügyminisztérium honlapján nyáron közzétett, a nemzetbiztonsági titkos megfigyelésről szóló törvénytervezetet azóta sem terjesztették az Országgyűlés elé. Ugyanakkor az is meggyőződésünk, hogy ilyen formában a Belügyminisztérium jogszabály-tervezete sem lenne alkalmas a magyar jognak az EJEB által megfogalmazott sztenderdekkel való harmonizálására. Erre vonatkozó, nyáron közzétett álláspontunkban is megfogalmazott aggályainkat ugyancsak jeleztük a Miniszteri Bizottság felé.

Fotó: Népszava

Legolvasottabb bejegyzések