ekint embléma

Nincs félnivalónk; a Momentum felpezsdítette a közéletet

sajtó 2017-03-20 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az ATV és a Magyar Narancs riportja a 2017. március 18-án megrendezett Legyen Köztársaság! fesztiválról.

"Nincs félnivalója a Magyar Helsinki Bizottságnak, merthogy a pénzügyi gazdálkodásuk nyilvános adat." - emelte ki az ATV a "Civilek a célkeresztben" című kerekasztal-beszélgetéssel kapcsolatban.

"A kormányzat vegzálása óta megnehezült a civilek munkája. Egy diszkreditálási folyamatot látunk, ezek a szervezetek nehezebben tudnak partnereket találni." - idézték Nizák Pétert, az OSI munkatársát.

"A Soros-bérencezés csupán bűnbakkeresés, és a napirenden tartásával a kormányzat teljesítményéről terelik el a figyelmet" - tette hozzá a riportban Ceglédi Zoltán, politikai elemző.

Az ATV riportja az alábbi linken teljes terjedelmében megtekinthető:

ATV Híradó: Nincs félnivalója a Magyar Helsinki Bizottságnak


A Magyar Narancs pedig a Legyen Köztársaság! fesztivál második kerekasztal-beszélgetéséről számolt be, amelyben a Momentum-jelenséget jártuk körbe. A cikkből részletek itt olvashatóak, teljes terjedelmében pedig ezen a linken érhető el:

"A sok-sok dicséret mellett kritikából is kijutott a Momentumnak a beszélgetésen. Vágó Gábor maga is gyűjtötte az aláírásokat, azt mondja, Szanyi Tibornál is több szignót szedett össze, de úgy érzi, a párt által hirdetett ideológiamentes politizálás súlyos kérdéseket vet föl, és úgy tűnhet, nincs másról szó, csak a hatalomért való küzdelemről. Ceglédi Zoltán pedig a „történetet” hiányolja, amivel sikerül megszólítani az embereket. „A magyar ellenzék válsága abból fakad, hogy nincs egy elmondható története” – mondta a politológus, aki szerint a Momentum nem mondhatja azt, hogy várunk mindenkit, mert ez később szét fogja feszíteni a pártot. Vágó Gábor is hasonlóan látta: ő az LMP-t hozta fel példaként, ahol szerinte a „jöjjön mindenki” alapállása kudarchoz vezetett.

Majd Hajnal Miklóson volt a sor, hogy reagáljon a fölvetett kérdésekre. A Momentum elnökségi tagja azt mondta, természetesen céljuk, hogy legyen egy történetük, de ezt nem szeretnék sürgetni, a különböző szakpolitikai elképzeléseiket viszont folyamatosan hozzák nyilvánosságra. Annyi biztos, hogy amikor elindultak, három alapelvben állapodtak meg. Ez a teljesítményelvűség (a piacgazdaság melletti kiállás), a szolidaritás (a szegények segítése) és a pozitív nemzetkép. Utóbbit már a Momentum feltűnése óta többen bírálták, Hajnal most erről úgy fogalmazott, hogy szeretnék elfogadni mások büszkeségét, és szeretnének felülemelkedni azon, hogy a jobboldal megpróbálta kisajátítani a pozitív nemzetképet."


(Kép forrása: Magyar Narancs)

Legolvasottabb bejegyzések