ekint embléma

Van bőr a képükön

álláspont 2016-03-18 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

A Nemzeti Választási Irodánál február 23-án megjelenő bőrfejűek közül ketten eljárást indítottak az ATV ellen személyiségi jogaik megsértésére miatt.

Február 23-a új fejezetet nyitott a népszavazások hazai történetében. Mint ismeretes, a Nemzeti Választási Irodánál egy körülbelül 20 bőrfejűből álló, fenyegető különítmény működött közre Erdösi Lászlóné népszavazási kérdésének sikeres benyújtásában, minden bizonnyal új színt hozva ezzel a közvetlen demokrácia jogállamokban eddig bevett megnyilvánulásainak palettájára.

A történtekről számos fénykép- és videofelvétel készült, melyek kitakarás nélkül jeletek meg a médiában. A csoport két tagja, J. Lőrinc és K. Tibor Attila személyiségi jogaik megsértésére hivatkozva pert is indított az ATV ellen, egymillió forintos sérelemdíjat követelve.

J. Lőrinc és K. Tibor Attila társaikkal együtt egy a lehető legszélesebb körű társadalmat érintő ügyben, önként léptek a nyilvánosság elé. Ha eszközeik erőszakossága és az ügy körülményei nem lennének ismertek, akár azt is mondhatnánk, hogy a közügyek iránt érdeklődő állampolgárokként jelenlétükkel egyetértésüket fejezték ki egy népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban. Ez a kezdeményezés – a boltok vasárnapi zárva tartása – történetesen a szó minden értelmében közügy, az NVI pedig elméletben egy autonóm államigazgatási szerv, melynek szabályszerű működése szintén az.

J. Lőrinc és K. Tibor Attila szereplése a közszereplés legtisztább esete, még ha ők maguk – ha tehetnék – sem nevüket, sem arcukat nem adnák hozzá. Arcuk megismerhetővé tételével a történtekről tudósító médiumok biztosították annak lehetőségét, hogy a nyilvánosság tudomást szerezhessen az őket a Fradi Security-n keresztül a kormányzó párthoz kötő szálakról – ami (ha valami), szintén közügy. Ha a bíróság a közelgő perben a felperesek javára ítél, döntésével a sajtó-, a vélemény és az információszabadság már elért eredményeit bontja le.

Legolvasottabb bejegyzések