ekint embléma

Az alapvető jogok biztosa a társadalmi nyilvánosság alapvető intézménye

álláspont 2014-10-02 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

A parlament igazságügyi bizottsága zárt ülésen hallgatta meg Székely Lászlót, az alapvető jogok biztosát.

A parlamentarizmus paródiája zajlik. A parlament igazságügyi bizottsága zárt ülésen hallgatta meg Székely Lászlót, az alapvető jogok biztosát, miután olyan, a tényekkel hadilábon álló sajtókampány indult ellene, amelynek hamis állításai szerint az ombudsmani hivatal előre egyeztetett volna egy jogvédő szervezettel arról, hogy milyen tartalommal és mikor jelenjen meg a biztos hivatalának a tűcsere-programmal kapcsolatos ajánlása.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet az alábbiakra szeretné az érintettek és a közvélemény figyelmét felhívni:

Egyedi ombudsmani vizsgálat ügyében sehol a világon, de még Magyarországon sincs semmilyen beleszólási joga a parlamenteknek az általuk megválasztott ombudsmanok munkájába. Ha az alapvető jogok biztosának működésével szemben kifogások merülnek fel, ennek az éves jelentéséről szóló parlamenti vitában lehet jogszerűen hangot adni.

Az ombudsman a társadalmi nyilvánosság egyik alapvető intézménye, ez az az állami szerv, amely – a működésének lényegét jelentő folyamatos társadalmi párbeszéd következményeként is – a legnagyobb nyilvánosság előtt működik. A hecc-sajtó által megkezdett zajos propagandakampány közepette, mondvacsinált indokokkal zárt ülésen megtárgyalni az ellene hangoztatott politikusi vádakat, nem csupán a bizottság gyávaságának jele, de egyúttal jogsértő is.

Mindezek alapján az alapvető jogok biztosa a bizottság zárt ülésére el sem mehetett volna.

Budapest, 2014. október 2.

Dr. Majtényi László

elnök

(az egyik ombudsmani szakkönyv szerzője)
   

Dr. Somody Bernadette

igazgató

(a másik ombudsman szakkönyv szerzője)


Legolvasottabb bejegyzések