ekint embléma

Legyen béke, szabadság és egyetértés! (2013)

álláspont 2013-06-20 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az Eötvös Károly Intézet nyilatkozata.

Amikor három esztendeje 2010. június 14-én az Országgyűlés elfogadta a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát, amint arról a sajtó is beszámolt, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a központi direktívákat követve, bensőséges ünnepség keretében, intézményi faliújságján feldíszítve tette közzé a Nyilatkozat színes nyomatát.

Az idő kegyetlen. Szinte tegnap volt, hogy az egész ország ünnepelte, ám a feledés szállongó pora lassan mégis befedi a Nyilatkozatot, miközben a jeles évfordulóról a hivatalos Magyarország elfeledkezett.

De nem így az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet! Magunk is látjuk persze a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata és az Alaptörvény Nemzeti Hitvallása között feszülő ellentmondást és emiatt a kognitív disszonancia kellemetlen jeleit is tapasztaljuk magunkon (magyarán, nem tudjuk, hogy mit kell gondolnunk a NER előtti két évtizedről). Nem vagyunk tehát könnyű helyzetben, mert az intézet egyes munkatársai a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat érvényességének talaján állnak, míg mások a Nemzeti Hitvallás primátusát vallják.

Belső vitáinkat félretéve tájékoztatjuk a közvéleményt, hogy amíg illetékes helyről nem kapunk a jelenlegi gyakorlatunkkal ellentétes útmutatást, nemhogy nem távolítjuk el a Nyilatkozatot, hanem továbbra is tisztán tartjuk, sőt az éves munkatervünkben előre rögzítettek szerint, szerény ünnepség keretei között, rövidesen még szebbekre cseréljük ki azokat az ízléses művirágokat, amelyekkel három éve feldíszítettük.

Budapest, 2013. június 20. 

Eötvös Károly Intézet


Legolvasottabb bejegyzések