ekint embléma

Az alaptörvény-módosítás európai vizsgálatát kértük

álláspont 2013-03-05 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Civil szervezetek az Európa Tanács főtitkárához és az EU alapjogi biztosához fordultak az Alaptörvény tervezett negyedik módosításának ügyében.

A Magyar Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Intézet és a Társaság a Szabadságjogokért levélben fordult az Európa Tanács főtitkárához, illetve az Európai Unió alapjogi biztosához, és tájékoztatta az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének jelentéstevőit Magyarország Alaptörvényének tervezett negyedik módosítása ügyében. A civilek elsősorban azt kérték, hogy a Velencei Bizottság véleményezze az Alaptörvény tervezett módosítását, mert az sérti a demokrácia és a jogállam értékeit.

Az EKINT, a Helsinki Bizottság és a TASZ szerint a tervezett módosítások sértik az európai értékeket, veszélyeztetik azok magyarországi érvényesülését, és ellentétesek hazánk uniós kötelezettségeivel. A módosítások aláássák a jogállamot és az alkotmányosságot Magyarországon azzal, hogy tovább gyengítik az Alkotmánybíróságnak a parlament fölötti kontrollját, valamint azzal, hogy ismételten és tömegesen az Alaptörvényben rögzítenék azokat a szabályokat, amelyeket az Alkotmánybíróság korábban alkotmányellenesnek, illetve az Emberi Jogok Európai Egyezményével ellentétesnek talált. A módosítással nemcsak olyan szabályok kerülnének az Alaptörvénybe, amelyek nem illeszkednek a mostani szövegéhez, de jelentősen csökkenne az alapvető jogok védelmi szintje is. A három szervezet szerint ha a tervezett módosítások az Alaptörvény részévé válnak, az a továbbiakban nem fog alkotmánynak minősülni az alapvető alkotmányos követelmények fényében.

A három szervezet arra kérte Thorbjorn Jaglandot, az Európa Tanács főtitkárát, hogy a jogállamiság, valamint az Emberi Jogok Európai Egyezményében biztosított jogok magyarországi érvényesülése érdekében kérje fel a Velencei Bizottságot az Alaptörvény tervezett negyedik módosításának véleményezésére. Viviane Redinget, az Európai Unió alapjogi biztosát arra kérték, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel lépjen fel azért, hogy érvényesüljenek a magyar jogrendszerben az Európai Unióról szóló Szerződésben foglalt értékek. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének raportőreivel – magyarországi látogatásuk során – a jogvédők személyesen osztották meg fenntartásaikat a módosításokkal kapcsolatban. Ez Európa Tanács ezt követően fog dönteni arról, hogy, indokolt-e eljárást indítani hazánk ellen az Emberi Jogok Egyezményében foglalt kötelezettségek súlyos megsértése miatt.

A civil szervezetek elkészítették az Alaptörvény módosító javaslatának angol fordítását, és részletes elemzést is csatoltak levelükhöz, amelyben sorra veszik az egyes módosításokat és kifejtik az azokkal kapcsolatos aggodalmaikat.

Budapest, 2013. március 5.


Hungarian NGO letter to Secretary General Jagland
Hungarian NGO letter to Vice-President Reding
Levél az Európa Tanács főtitkárához, Thorbjorn Jaglandhoz
Levél az Európai Unió alapjogi biztosához, Viviane Redinghez



Legolvasottabb bejegyzések