ekint embléma

Életfogytig előzetes?

álláspont 2014-01-21 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az EKINT a Helsinki Bizottsággal közösen fordul az alapvető jogok biztosához, az előzetes letartóztatás felső időkorlátját eltörlő jogszabály miatt.

Az Eötvös Károly Intézet ezúttal a Helsinki Bizottsággal közösen fordul az alapvető jogok biztosához, az előzetes letartóztatás felső időkorlátját eltörlő jogszabály alkotmányellenessége miatt.

A két szervezet beadványában azt kéri Székely László ombudsmantól, hogy vigye az Alkotmánybíróság elé az ügyet és kezdeményezze a tavaly novemberben elfogadott törvény megsemmisítését. Az alkotmánybírósági felülvizsgálatra azért van szükség, mert az új szabályozás sérti az emberiesség elvét és a minden embert megillető személyi szabadsághoz való jogot, ráadásul a törvényalkotónak az emberi jogok eszméjétől idegen emberképéről is árulkodik. Megfigyelhető az is, hogy a napi politikai igények alkotmánysértő jogot eredményeznek. Ebben az ügyben például köztudott, hogy a gyors törvénymódosítás apropója az ún. ároktői banda egyik tagjának szabadlábra helyezése volt. Az ilyen törvényalkotás elfogadhatatlan, ráadásul a bíróságok függetlenségét is sérti. A két szervezet álláspontja, hogy az alapjogi garanciarendszer csorbítása, az alapjogok védelmi szintjének leszállítása jogállamban nem fogadható el.  



Legolvasottabb bejegyzések