ekint embléma

A sajtó szabadsága és felelőssége járjon kéz a kézben!

álláspont 2017-05-08 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Figyelem: a szöveg nyomokban iróniát tartalmaz!

Az Eötvös Károly Intézet a jogélet és a jogi szabályozás kívánatos harmóniájának erősítése és a közhatalom méltóságának megóvásához fűződő közérdek érvényre juttatása érdekében a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény 9. §-át három új bekezdéssel egészítené ki:

"9. § (1) Az állami és önkormányzati szervek, intézmények, tisztségviselők, a hivatalos és közfeladatot ellátó személyek, valamint az állami vagy önkormányzati többségi tulajdonban lévő gazdasági társaságok vezetői – a szükséges felvilágosításoknak és adatoknak a médiatartalom-szolgáltatók számára, megfelelő határidőben történő rendelkezésére bocsátásával – a közérdekű adatok nyilvánosságáról, illetve az információszabadságról szóló jogszabályok keretei között kötelesek elősegíteni a médiatartalom-szolgáltató tájékoztatási feladatának elvégzését.

(2) Az állami és önkormányzati szervek, intézmények, tisztségviselők, a hivatalos és közfeladatot ellátó személyek, valamint az állami vagy önkormányzati többségi tulajdonban lévő gazdasági társaságok vezetői nyilvános szereplésein a sajtó képviselői hivatalos meghívó birtokában jelen lehetnek.

(3) Sajtótájékoztatókon, interjúk, riportok alkalmával az állami és önkormányzati szervek, intézmények, tisztségviselőinek, a hivatalos és közfeladatot ellátó személyeknek, valamint az állami vagy önkormányzati többségi tulajdonban lévő gazdasági társaságok vezetőinek sajtóreferensei által jóváhagyott kérdések szabadon feltehetők.

(4) Amennyiben az állami és önkormányzati szervek, intézmények, tisztségviselők, a hivatalos és közfeladatot ellátó személyek, valamint az állami vagy önkormányzati többségi tulajdonban lévő gazdasági társaságok vezetői illetve sajtóreferenseik nem hagyták előzetesen jóvá a kérdéseket, kötelesek a médiatartalom-szolgáltatókat a kérdezhető tárgykörökről a helyszínen tájékoztatni."

(Kép forrása: 9gag.com)

Legolvasottabb bejegyzések