ekint embléma

A bírói függetlenségért!

álláspont 2012-07-24 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az elmúlt hetekben a korábbiakat követő újabb támadás érte a bírói függetlenséget Magyarországon.

Az elmúlt hetekben a korábbiakat követő újabb támadás érte a bírói függetlenséget Magyarországon. A köztársaságelnöke, a miniszterelnök, a kormánytöbbség és a bírói szervezet vezetői nyíltan tagadják a törvények szellemét, az alkotmányosság minimumát.

Miután kiderült,hogy a Velencei Bizottság kritikáját követően az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal megsemmisíti a bírák kényszernyugdíjazásáról szólórendelkezést, a bírói vezetők zokszó nélkül adták át a köztársasági elnökkel aláíratott és a bírák felmentéséről szóló értesítést azoknak a bíráknak is,akik csak hónapokkal ezután érik el az alkotmányellenesen meghatározott életkori határt.

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért felszólítja a bírákat és a bírói szervezeteket, mindenekelőtt a bírói egyesületeket, hogy amit eddig elmulasztottak most tegyék meg: nyilvánítsák ki szolidaritásukat hivatásukból elüldözött társaikkal. Emlékeztetünk arra, hogy a bírói szervezetek vezetőit is komoly felelősség terheli, és tudniuk kell, ha nem lépnek fel kollégáik jogainak védelmében, őértük sem emel majd senki szót, ha sorra kerülnek.

A nyilatkozat aláírói petíciót is hirdetnek: nemcsak a bírák, hanem a független igazságszolgáltatás védelmében is követelik, hogy az alkotmányellenesen eltávolított bírákat helyezzék vissza hivatalukba, és a magyar állam a bírói függetlenség szervezeti garanciáit maradéktalanul állítsa helyre.

Tekintettel arra, hogy a bírói függetlenség nem a bírók és az igazságügy belső vitakérdése, felkérjük a demokratikus meggyőződésű polgárokat, hogy támogassák aláírásukkal a bírói függetlenség ügyét. A demokratikus szervezetek támogatását megköszönjük, de azt kérjük, hogy a petíciót magánszemélyek írják alá.

A petíció aláírására ITT van mód.

Budapest 2012. július 23.

Eötvös Károly Intézet
Magyar Helsinki Bizottság
Társaság a Szabadságjogokért


Legolvasottabb bejegyzések