2015.06.08.
Rendőri fellépés a plakátrongálókkal szemben - ki sértett jogot?
Az elmúlt napokban a közterületeken sokfelé találkozunk az idegengyűlölő nemzeti konzultációt népszerűsítő plakátokkal, amelyek sokakban a kormányzati szándékkal éppen ellentétes érzelmeket váltottak ki.   
2015. március 15.
Túljutni a züllöttség rendszerén
Interjú Majtényi Lászlóval a Népszava online-on   
2015. március 15.
Elölről kellene kezdeni - Interjú Majtényi Lászlóval a 168 órában
Újra kell alapítani a nyilvánosság tereit, a köztársaság intézményeit – állítja Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke. Szerinte ez pártok nélkül biztosan nem fog menni. Úgy véli ugyanakkor: az a politikai erő, amely csupán a 2018-as választásokra koncentrál, tragikusan téved.   
2014. október 17.
A Kúriának kell kijavítania a rendőrök fényképezését tiltó hibás döntését
Van megoldás a Kúria és az Alkotmánybíróság ellentmondó döntései miatt kialakult patthelyzet feloldására.   
2014. május 26.
Ne kukkoljon az állam!
Az Eötvös Károly Intézet tovább küzd a polgárok magánéleti jogaiért, az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordultunk   
2014. március 21.
Az Eötvös Károly Intézet és a Védegylet röpirata a miniszterelnök-jelöltek vitájáról
1. Kell-e vitatkozni? Meggyőződésünk szerint feltétlenül szükség van a miniszterelnök-jelöltek vitájára. Ezért, mintegy jószolgálati küldetés teljesítéseként, önszorgalomból az elmúlt hetekben hozzáfogtunk a vita szervezéséhez, szereztünk megfelelő termet, elkészítettük a tematikát, kijelöltük az időpontot és felkértük vitavezetőnek az erre egyik legalkalmasabbat, Baló Györgyöt. Időközben akkora lett a vita körüli hangzavar, hogy javaslatunkat most már nem érdemes előterjesztenünk.   
2014. március 2.
Pártok, figyelem! Rajtatok már csak Strasbourg segíthet!
Strasbourgi mintakérelmet készítettek pártoknak civil szerevezet, hogy azok a politikai hirdetések elfogadhatatlan korlátozása miatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhassank. Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért szerint a pártok sikerrel támadhatják meg a nemzetközi bíróság előtt a demokratikus nyilvánosságot korlátozó, alaptörvénybe is foglalt kampányszabályt.   
2013. december 19.
FIGYELMEZTETÉS! Alapvető jog megsértésére buzdít a polgármester
A belvárosi polgármester december 5-i keltezéssel felhívást intézett Budapest Belváros népéhez.   
2013. november 28.
A terrorelhárítás és a szabadság - Az Eötvös Károly Intézet nem hagyja
Az Alkotmánybíróság szerint nem sérti jogunkat a magánszférához a Terrorelhárítási Központ (TEK) azzal, hogy bírói jóváhagyás nélkül, csupán miniszteri engedély birtokában bárkit titokban megfigyelhet. Szerintünk viszont ez alkotmánysértő hatalmaskodás.   
2012. június 11.
Alkotmányellenesek a titkos megfigyelés szabályai
Az Eötvös Károly Intézet két munkatársa alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybíróságnak a Terrorelhárítási Központ lehallgatási jogosítványai miatt. Az indítványozókat a Majtényi László Ügyvédi Iroda képviseli.   
2012. június 5.
Az Eötvös Károly Intézet újból megfogalmazza a pártok és kampányaik forrásainak jogállami követelményeiről szóló javaslatait
A miniszterelnök a közelmúltban azzal a javaslattal állt elő, hogy a költségvetési kiigazítás részeként a választásokig hátralevő két évben már ne kapjanak állami támogatást a pártok. A kormányfő javaslata elfogadhatatlan, és nemcsak azért mert a Századvég és a Nézőpont Intézetek már ma is több támogatást kapnak, mint az ellenzéki politikai pártok és háttérintézményeik együttesen, hanem mert megvalósulása esetén az a hazai demokratikus politikai versengés alapjait ásná alá gyakorlatilag értékelhetetlen mértékű megtakarítás kedvéért.   
2010. július 26.
Közlemény a párttámogatás változásáról
A közelmúltban az Országgyűlés a kormánytöbbség és részben az ellenzék szavazataival a politikai pártok költségvetési támogatásának 15%-os csökkentéséről döntött (T/420.). A lépést az előterjesztő indokolása szerint a takarékosság teszi szükségessé. Tekintettel azonban arra, hogy az ilyen módon megtakarítható kiadás elhanyagolható, ezért a döntés értékelésénél nem ebből, hanem a pártfinanszírozás rendszerére gyakorolt hatásából kell kiindulni.   
2010. január 19.
Az Eötvös Károly Intézet 2010. évi tevékenysége - Majtényi újra az intézetben
Ebben az évben az Eötvös Károly Intézet kutatási és közpolitikai tevékenységének középpontjában a jogállami forradalom alkotmányának védelme áll. Az intézet az alkotmányvédelem kérdésköreit ─ ahogy azt az 2008-2009-es években már megkezdte ─ különböző műfajokban (konferenciák, publikációk, közjogi javaslatok) kívánja feldolgozni, illetve a védelem programját népszerűsíteni.   
2009. március 13.
A korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatos jogszabálytervezetek véleményezése
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a korrupció ellenes küzdelem jegyében egy négy jogszabálytervezetet magában foglaló törvénycsomagot készített el. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet üdvözli a jogalkotó korrupció elleni fellépés iránti elkötelezettségét és szándékát. Szükségesnek tartjuk azonban rögzíteni, hogy álláspontunk szerint a korrupció elleni hatékony fellépés záloga csak és kizárólag egy olyan korrupció ellenes stratégia lehet, amely mind jogi, mind jogon kívüli, társadalompolitikai eszközök összefüggő és összehangolt rendszerét hozza létre.   
2007. augusztus 21.
Megállapodás-tervezet a párt- és kampányfinanszírozás átalakításáról
Közzétesszük a parlamenti pártok között létre nem jött megállapodás tervezetét. A hónapokig tartó egyeztetések az utolsó pillanatban fulladtak kudarcba.   
2007. augusztus 9.
Sajtóközlemény a párt- és kampányfinanszírozásról szóló ötpárti egyeztetés kudarcáról
Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet ötpárti tárgyalásokat kezdeményezett 2007 elején a párt- és kampányfinanszírozás jelenlegi betarthatatlan, a köztársaság tekintélyét folyamatosan romboló, korrupciót eredményező szabályainak felülvizsgálatára. A parlamenti pártok az intézet meghívását elfogadták és 2007. március 27-e és július 12-e között szakértői konzultáció sorozatot tartottak, melyen a parlamenti pártok kijelölt országgyűlési képviselői vettek részt. A megbeszélések szervezésébe a FIDESZ javaslatára a kezdeményező Eötvös Károly Intézet mellett bekapcsolódott a Nézőpont Intézet is.   
2007. május 15.
FigyelőNet: Ha több pénzt kapnak, nem csalnak a pártok?
Összefogott a kampány- és pártfinanszírozás újraszabályozásáért a Védegylet, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Méltányosság Politikaelemző Központ, valamint a Nézőpont Intézet. A szervezetek az ötpárti politikai egyeztetéseken is igyekeznek részt venni és ötleteikkel elősegíteni a megoldást, illetve napirenden tartani a kérdést.   
2007. május 14.
Pártfinanszírozási staféta
A Méltányosság Politikaelemző Központ, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet és a Védegylet “PÁRTFINANSZÍROZÁSI STAFÉTA” címmel május 14-én, hétfőn kerekasztal-beszélgetést szervez a Ráday könyvesházban (Bp, IX. Ráday u. 27.).   
2007. május 11.
NOL: Sínre kerülhet a pártfinanszírozási "reform"
Finisébe érkezett a pártközi egyeztetés a párt- és kampányfinanszírozás reformjáról. Úgy tűnik, ezúttal összejöhet az ötpárti megállapodás.   
2007. február 18.
FigyelőNet: Majtényi szerint a kampánypénzek 90 százaléka illegális
A kampányfinanszírozás 90 százalékban illegális, új szabályozás kell, mert a jelenlegivel nem lehet még egy országgyűlési választást lebonyolítani - mondta Majtényi László jogász, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője az MTI-nek.   
2007. február 16.
Kampányfinanszírozás: a pártok most már a civilek véleményére is kíváncsiak lettek
A civil szervezetek segítségére is számítanak a parlamenti pártok a párt- és kampányfinanszírozás szabályozásának kialakításában. Tegnapi egyeztetésük után az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet szakmai konzultációra hívta a pártok szakértőit. (Magyar Hírlap)   
2007. február 12.
Párt- és kampányfinanszírozás az Országgyűlésben
Az Eötvös Károly Intézet párt- és kampányfinanszírozásról szóló koncepcióját méltatták az Országgyűlés plenáris űlésén.   
2007. január 30.
Nyilatkozat a párt- és kampányfinanszírozásról, a politikusok felelősségéről
Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet arra emlékeztet, hogy 2006-ban - amint azt a mérvadó politikai oldalak vezetői többször és ünnepélyesen bejelentették - Magyarországon megszűntek a politikai hazugságok. Ezek szerint, ha hihetünk a politikusoknak, i.sz. 2007. lesz az első teljesen hazugságmentes évünk.   
2006. december 11.
Majtényi László: Ritkán találkoztam jóindulatú tévedésekkel
A politikusok gyakran elfelejtik, hogy az adófiizetők pénzén titkosítottak, nem a sajátjukén, erre mindig figyelmeztetni kell őket - véli Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője, korábbi adatvédelmi ombudsman. A Vendégszobában válaszolt a pártfinanszírozás zűreivel kapcsolatos kérdésekre, és kijelentette, fizet egy láda sört annak, aki bebizonyítja, hogy az általa vezetett intézet a kormányt szolgálja ki.   
2006. június 26.
A pártfinanszírozás alapelvei
A modern társadalom és a képviseleti demokrácia viszonyai között természetes, hogy a parlamentbe bejutó vagy a bejutásra eséllyel pályázó pártok állandó szervezettel, üzemszerűen működnek. A tömegdemokráciák utóbbi jó félévszázadának több fejleménye is visszafordíthatatlanná tette ezt a tendenciát: a politikusi tevékenység professzionalizálódott, a benne résztvevők tipikusan főállásban végzik azt.   
2006. május
Szegény pártok, gazdag kampány
Az elmúlt hetekben végre a közfigyelem előterébe került a pártfinanszírozás kérdése. Sajnos, a jelenség, ami erre alkalmat adott, már nem volt ennyire örvendetes: minden komolyan vehető becslés szerint a parlamentbe jutott pártok a törvény által megengedett háromszáznyolcvanhatmillió forint sokszorosát költötték el a kampány alatt. Jogállamban alapvető követelmény, hogy senki ne sértse meg a törvényt, s végképp ne azok, akik a törvényt hozzák.   
2006. április
Mit érdemel Magyarország?
Előző írásunkban azt vizsgáltuk, az elmúlt év utolsó két hónapjában az egyes pártok melyik médiatípusban költöttek, és ebből milyen következtetéseket lehet levonni stratégiájukra nézve. Ezt most kiegészítjük a januári adatok elemzésével: arra voltunk kíváncsiak, hogy az újabb adatok megerősítik-e a korábbi trendeket.   
2006. április
Földön, vízen, levegőben
"Mostani cikkünkben előzetes adatokat közlünk a pártok januári költéséről, továbbá azt vizsgáljuk, hogy a négy évvel ezelőtti helyzethez képest milyen változások figyelhetők meg az egyes pártok hirdetéseinek megoszlásában a különböző megjelenési felületek között."   
2006. április
Árak és trendek a kampányban
Most induló sorozatunkban a választási kampánnyal, illetve kampánykiadásokkal kapcsolatos elemzéseket közlünk.