ESEMÉNYEK, RENDEZVÉNYEK

Az Eötvös Károly Intézet megalapítja a Rák Bende díjat

A díj névadója Arany János Elveszett alkotmányának szereplője, az alkotmányt pusztító parlagi maradiság szimbolikus alakja: Rák Bende. Amit Rák Bendének nem sikerült a 19. században, azt a látszat szerint mai utódai megvalósítják.


A díjat azok a magyar politikusok és közéleti szereplők érdemelhetik ki, akik a jogállam, az alkotmány tönkretétele terén meggyőződésből vagy gyávaságból maradandót romboltak. Első alkalommal több fokozatban a 2011-es teljesítményeket díjazzuk.


A díjat a magyar emberek jelölése alapján a Rák Bende Emlékbizottság részletes indoklás megfogalmazásával osztja ki.


A 2011-es évben az alábbi kategóriákra lehet magyar politikust jelölni:


Fődíjat kaphat a Rák Bende hasonmás verseny nyertese.


További díjak:


I. Kitüntetési Osztály: A Rák Bende Díj, Úri Lócsiszár fokozatával díjazható az, aki kiemelkedő szerepet játszott a jogállami alkotmány elpusztításában.


II. Kitüntetési Osztály: A Rák Bende Díj, Rókalelkű fokozatával díjazható az, aki jelentős szerepet játszott a jogállami alkotmány elpusztításában.


III. Kitüntetési Osztály: A Rák Bende Díj, Élesen Csikorgó Érckakas fokozatával díjazható az, aki tevékenyen hozzájárult a jogállami alkotmány elpusztításához.


Pozitív Nem Rák Bende Díjat kaphat az, aki közfunkciója súlyával, illetve személyes tekintélye latbavetésével kiemelkedő eréllyel védelmezte a hazai alkotmányosság ügyét.


A díjak megosztva is odaítélhetőek. A díjazottak értékes és ízléses műtárgyat vehetnek majd át a nyilvános díjátadón.


A díjakat ezentúl, az alkotmány rombolóinak megszégyenítése céljából, minden évben kiosztjuk.
Az ünnepélyes díjátadó időpontjáról és helyszínéről a sajtó útján értesítjük a közönséget.


Ha egyet ért céljainkkal és szívesen támogatná a tevékenységünket, az alábbi gombra kattintva ezt könnyen megteheti. Támogatását köszönjük!


Közhasznúsági beszámolóinkat a 2008., a 2009. és a 2010. évről itt találja.