ekint embléma

Válasz a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Elnökségének nyílt levelére

álláspont 2018-03-14 | Majtényi László Fb Sharing

 A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Elnöksége 2018. március 13-án kelt nyílt levelében arra szólít fel, hogy a rövidpályás gyorskorcsolya váltó tagjaitól „tudatlanságból, irigységből vagy erős felindulásból(!)” a Facebook-oldalamra írt szavaimért nyilvánosan kérjek bocsánatot.

Az inkriminált szöveg a következő: „Két migráns olimpiai aranyat nyert Magyarországnak. Köszönjük.”

A bejegyzést a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Elnöksége félreértette. A bejegyzés előzménye, hogy a magyar kormány képviselői, élükön a miniszterelnökkel, visszatérően utasítják el a sokszínű befogadó nemzet eszméjét: A miniszterelnök például a Megyei Városok Szövetsége közgyűlésén, csak néhány nappal a kifogásolt bejegyzésem előtt jelentette ki, hogy „A sokszínűség nem érték, nem akarunk sokszínűek lenni” (2018. február 8, HVG.hu). A kifogásolt bejegyzésem értelme pedig az, hogy a szavakban, plakátok tízezrein és cselekedeteivel egyaránt migránsozó állami gyűlöletpropaganda megnyilvánulásai nem csupán embertelenek, de hazafiatlanok is. A magyar nemzet több mint ezeregyszáz éves kárpát-medencei története során etnikai és kulturális tekintetben mindig sokszínű volt, és akár szabadsághőseink, akár a magyar olimpiai bajnokok dicsőséges sorát tekintjük, lehetetlen nem látnunk ezt a sokszínűséget.

A magyar gyorskorcsolya csapat versenyzését végignéztem, végigizgultam, győzelmüknek őszintén örültem. Vitán felül áll, hogy a rövidpályás gyorskorcsolya váltó tagjai minden erkölcsi elismerést megérdemelnek. Mindazonáltal, ha a nagyszerű bajnokok bármelyike szavaimat sértőnek érezné, azt őszintén sajnálom.

Budapest, 2018. március 13.

Majtényi László


(Fotó: Népszava)

Legolvasottabb bejegyzések