ekint embléma

Politika az egyetemeken

álláspont 2017-02-27 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az Eötvös Károly Intézet videói az egyetemi demokráciáról

Van-e helye a politikának és a pártpolitikának az egyetemen? Hol húzódnak az oktatók és hallgatók politizálásának határai? Mi a szerepe a hallgatói önkormányzatoknak az egyetemi közéletben? Az Eötvös Károly Intézet videóiban ezekről a kérdésekről beszél Fleck Zoltán, Gulyás Márton, Papp Réka Kinga, valamint Lázár Domokos.

Az elmúlt években több alkalommal merültek fel erkölcsi dilemmák egyetemi oktatók különböző kirekesztő, rasszista vagy szexista megnyilvánulásai kapcsán. Ezek az események felvetetik azt a kérdést, az egyetemnek hogyan kell viszonyulnia a pártpolitikához, illetve a tágabb értelemben vett politikához.

Az Eötvös Károly Intézet 2016 áprilisában közzétette az egyetemi politizálásról szóló irányelveit, amelyek az egyetemi polgárok politizálásának alapvető kereteit és dilemmáit vázolják fel. Az irányelvcsomag alapvető célja az egyetemi hallgatók közéleti aktivitásának és tudatosságának növelése volt, így a leírtakat a tavalyi év során összesen hat fórumon, többek között Debrecenben, Miskolcon, Pécsett és Szegeden vitattuk meg egyetemi hallgatókkal.

Mindemellett az egyetemi polgárok demokratikus értékek melletti elkötelezettségének erősítése érdekében az EKINT három tematikus videót is készített, amelyeket 2017. február 23-án az egyetemi autonómiáról szóló konferencia keretein belül mutattunk be a Kőleves Vendéglőben. A videókban az egyetemi politizálás határainak legfontosabb kérdéseiről osztja meg gondolatait három ismert közéleti személyiség, Fleck Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár és jogszociológus, Gulyás Márton és Papp Réka Kinga, a témában gyakran felszólaló és az egyetemi hallgatók körében is népszerű aktivisták. Az EKINT irányelveiről a videókban Lázár Domokos jogász, az intézet junior kutatója beszél.

A videók az alábbi linkekre kattintva tekinthetőek meg:

1. Politika és pártpolitika


2. Az oktatók politizálása


3. A hallgatók politizálása





Legolvasottabb bejegyzések